Den store folkefesten Skifest i Kollen startet rolig. Både politiet og Røde Kors har meldt om god og relativt rolig stemning på stedet, som de siste timene har blitt mer og mer fylt med festglade mennesker.

Klokka 13.10 melder politiet om at «Det har nå utviklet seg til en real fest i området oppe ved Frognerseteren. Nødetatene melder om mange overstadig berusede personer.»

Avisa Oslos reporter på stedet forteller at stemningen er tidvis kaotisk, med høyt støynivå av musikk og roping.

Reporteren forteller også om en ung mann som ble satt i håndjern av politiet på stedet.

Operasjonsleder Tore Solberg forteller til Avisa Oslo at det «dessverre er blitt en skikkelig fyllefest der oppe.»

– Nå er det masse meldinger om folk som kaster ting på hverandre, er overstadig beruset og slåss.

Solberg forteller at Helse har vært og hentet ut flere.

Om mannen i håndjern sier han at «en person er tatt hånd om etter bråk.»

– Det tar seg skikkelig opp til å være klokka ett på en lørdag. Det er masse mindreårige, overstadig berusede folk som åpenbart ikke er der for å se på skirenn. Det er flere pågående situasjoner parallelt.

Grep inn i slåsskamp

Sebastian Dijkman (34) og vennene sitter midt oppi kaoset. De synes ikke noe om at flere nå lager bråk. Han forteller at han selv har sett seg nødt til å gripe inn i et par slåsskamper i Holmenkollen i formiddag.

– Jeg må jo passe på de unge. Det er et par generasjoner her som ikke har drukket noe særlig før og da må man gripe inn og minne de på at det skal være god stemning.

Han forteller videre at ungdommene ser ut til å roe seg ned når voksne bryter inn.

– Vilt mye søppel

Bendik Johnsen (26) og Rick Peo Andersen (30) koser seg i Kollen, men det er et problem.

– Det er fint med fest, sol og god stemning, men problemet er søpla. Det er så vilt mye søppel.

Kompisene har med seg seks søppelsekker som de skal fylle på vei hjem. De har ikke merket noe til slåssingen, men de synes ikke noe om at det skjer.

– Alle er jo her for å ha det hyggelig. Vi er fredsmeglere av natur, og ville brutt inn om vi så noe, legger de til.

¨

Mindre omfang enn i 2018

I 2018 fikk skifesten mye oppmerksomhet for mange av de samme årsakene. Solberg sier at det ikke er det samme omfanget som i 2018, men at det er samme typer situasjoner politiet nå møter.

– Unge folk som ikke er der for å se på skirenn, som kommer med sekker og poser med mye alkohol i. Dessverre er det sånn det ble. De er ikke i nærheten av skistadion, sier en oppgitt operasjonsleder videre.

Eskalert og tatt seg ut

Det har eskalert og tatt seg ut, sier leder i Røde Kors, Anders Oustorp til Avisa Oslo.

Oustorp sa til Avisa Oslo tidligere i dag at det ikke var annet enn skrubbsår da, men at de var godt forberedt for alvorlige hendelser. Det er de glade for nå, sier han.

– Det er i hovedsak overstadig berusede mennesker som kommer til oss. Noen blir behandlet og dimittert, andre blir hentet og kjørt hjem eller videre av folk de kjenner og fåtallet blir kjørt rett til legevakta.

– Det var ikke uventet, dessverre, sier Oustorp om situasjonen.

Han legger til at det er få skader.

– Det er vanskelig å si noe om hvor gamle disse menneskene er, men de er unge. Det kan jeg si. Folk er flinke til å kontakte oss om hjelp, politiet er i konstant dialog med oss også er det noen som kommer direkte til oss.

Lederen sier at det nå blir færre og færre mennesker i løpet av ettermiddagen og at de fleste allerede er på vei hjem.

Avisa Oslo har også rapportert om skifest i Kollen før det utviklet seg til det politiet beskriver som en kaotisk fyllefest: