Gå til sidens hovedinnhold

Her blåser de liv i instrumentene igjen: – Fantastisk å kunne spille sammen på en så viktig dag

Endelig kunne Eva Eggereid, Karsten Henriksen og Steinar Vik blåse liv i instrumentene sine igjen. Lørdag spilte en kohort fra Oslo Janitsjar opp til første maifeiring på Youngstorget.

I nesten 50 år har Steinar Vik stått her, sammen med resten av Oslo Janitsjarkorps og spilt Internasjonalen for et stappfullt Youngstorget.

– Det er selvfølgelig litt trist å spille for et tomt Youngstorget, men samtidig er det veldig fint å være her, sier Vik og legger til:

– Vi føler oss heldige som endelig får spille sammen.


Korpsnerder

Lørdag fikk Vik og medmusikerne Eva Eggereid, Karsten Henriksen og resten av Oslo Janitsjar endelig møtes for å spille sammen igjen. Oslos eldste amatørkorps, er et fast innsalg på LOs markering av arbeidernes internasjonale kampdag. Vanligvis starter korpset på Ellingsrud, før de går i mars med LO fra Kjelsås. Høydepunktet er å spille på Youngstorget, akkompagnert av Oslo Sosialistisk Kor.

– 1. mai er jo en av de største dagene i året for oss, og i år er jo veldig annerledes. Men det er fantastisk å kunne spille sammen på en så viktig dag. Vi er bare glade nå, smiler Eva Eggereid. .

Musikerne forteller at i Oslo Janitsjar er det spillegleden som står i fokus, og det er tydelig at korpsmedlemmene på Youngstorget er, som Henriksen selv sier, «ekte korpsnerder». Da Oslos eldste amatørjanitsjarkorps feiret hundreårsjubileum i 2019 grep Henriksen muligheten, og giftet seg:

– Vi la inn en liten pause i spillinga, så jeg og kona kunne vies, ler han.

Koronakorps

Vik, Eggereid og Henriksen har ikke øvd sammen på over et halvt år. Da byrådet ga klarsignal til at man kunne møtes, kastet korpset seg rundt, og samlet en liten gruppe som kunne spille på Youngstorget. Helt uten å ha øvd sammen:

– Jeg var veldig spent på hvordan det skulle gå, men selv uten øving, kor og publikum, ble det en veldig fin start på dagen, sier Eggereid og legger til:

– Men jeg må innrømme at jeg savnet koret. Det er noe helt eget å stå ved siden av dem og spille Internasjonalen for et stappfullt torg. Da får jeg nesten frysninger, det er noe av det flotteste jeg vet.

De tre kollegaene er enige om at neste år, da blir det fest på Youngstorget – med kor, publikum og fulltallig korps.

Viktig lærdom

Dirigent Espen Selvik nærmest stråler om kapp med sola:

– Det er flott å få spille ute her på en dag som denne! Og det gikk mye bedre enn fryktet, med tanke på at vi ikke har fått øvd sammen nå som Oslo har vært nedstengt så lenge.

Det har vært et vanskelig år for byen den tidligere bergenseren har blitt så glad i, men Selvik ser lyst på fremtiden – både for korpset, Oslo og verden:

– Jeg tror korona har vært en vond, men viktig vekker for oss. Vi har jo bare dura på i mange år, slaktet dyr og sluppet ut klimagasser. Denne pandemien har vist at vi må begynne å ta mer hensyn til hverandre og verden. Vise litt solidaritet, rett og slett, sier Selvik og legger til:

– På en dag som dette blir man jo ekstra oppmerksom på dette. Å spille her på Youngstorget på første mai er en fin påminnelse om hva som er viktig: Fellesskapet, avslutter han.

Etterlyser avklaring: – Korpsene er i villrede

Slik skal Oslo gjenåpnes

Kommentarer til denne saken