– Vi vil vise motstand mot innskrenking av polske kvinners abortrettigheter, forteller aksjonist Mads Faste Liang Nilsen til Avisa Oslo.

Mandag er det den internasjonale kvinnedagen, og i den forbindelse aksjonerte Projektorpøblene mot den polske ambassaden i Oslo. Aksjonistgruppen tok i bruk projektorer og filmlys for å lage lysprojiseringer på fasaden til bygget.

Kort tid etter at aksjonistene kom til stedet ble de avbrutt av politiet.

Stanset av politiet

– Vi ble stoppet av politiet som hadde fått beskjed av sine overordnede om at det ikke var tillatt å rette lys mot fasaden til et ambassadebygg, forteller Nilsen.

Han legger til at gruppen har hatt lignende aksjoner tidligere, men at de da har fått tillatelse fra kommune og myndighetene.

Nilsen forteller at politiet denne gangen ga dem beskjed om at aksjonen brøt med Viennakonvensjonen ved å blokkere innfartsårer og lyse opp av ambassadebygningen.

– Som de andre gangene, har vi også denne gangen søkt om tillatelse fra kommunen til å ta i bruk teknisk filmutstyr og lys, forteller prosjektleder Liam Alzafari.

Aksjonistene gikk ifølge Nilsen i dialog med politiet og etterkom etter hvert pålegget om å fjerne seg – i hvert fall delvis:

– Vi tilpasser oss! Politiet var veldig klare på at vi ikke fikk bruke bygningene slik vi hadde tenkt, og vi ønsket ikke å pushe grensene. Vi løste det ved å ta i bruk trærne i området for å projisere lys. På den måten etterkommer vi pålegget fra politiet, men får fortsatt gjennomført aksjonen.

Sendte kvinner fra Oslo til Kirkenes for å ta abort: – Vi måtte være kreative

Delte ut roser

– Jeg tror den polske ambassaden har reagert på aksjonen vi hadde for tre uker siden, og mistenker at de har kontaktet politiet. De ønsker nok ikke oppmerksomhet rundt kvinners situasjon i Polen, sier Nilsen.

Selv om aksjonene ikke ble helt som planlagt, er Nilsen og Alzafari fornøyde:

– Jeg synes det ble en bra aksjon, vi fikk frem budskapet vårt. Hovedformålet er å få gode bilder, som de kan bruke for å legge press på myndighetene i Polen, sier Liang og avslutter:

– Vi fikk delt ut roser til tilfeldig forbipasserende, og jeg tror vi har klart å skape oppmerksomhet rundt et viktig budskap.

Det har ikke lyktes for Avisa Oslo å få en kommentar fra operasjonssentralen i Oslo politidistrikt lørdag kveld.