Henrik Raustøl er ansatt som Oslo kommunes ombud mot mobbing. Ansettelsesutvalget bestod av ordfører Marianne Borgen (SV), Eivor Evenrud (A) og Mehmet Kaan Inan (H).
– Mobbeombudet er en svært viktig stilling for Oslo kommune og for barn og unge både i barnehagene og skolene. Henrik har en dyp faglig kunnskap og mye erfaring med rådgiving og samtaler med både barn og voksne. Hans bakgrunn fra spesialpedagogikken og arbeidserfaring fra ulike skoler, samt Pedagogisk-psykologisk tjeneste, gjør at han har god forståelse for barn og unge og deres behov for et trygt og godt miljø, sier ordfører Marianne Borgen, som ledet ansettelsesutvalget.
Henrik Raustøl kommer fra stilling som sosiallærer ved Brynseng skole, og sier at han takker for tilliten gjennom en pressemelding fra Oslo kommune:
– Jeg ser frem til å samarbeide med alle dem som jobber hardt i barnehage og skole, og i støttesystemene rundt barna, for at alle barn og elever skal ha det trygt og godt hver dag. Også er kanskje den viktigste delen av jobben å være en støttespiller for de som ikke har denne opplevelsen. Det ser jeg også frem til. Det er barna som eier sin opplevelse av hvordan de har det og vi voksne eier ansvaret for at det skal oppleves bra, sier Henrik Raustøl.
Raustøl starter i stillingen 1. juni og er ansatt i en åremålsperiode på seks år. Han tar over etter Kjerstin Owren som var Oslos første mobbeombud.
Mobbeombudet er et lavterskeltilbud som kan kontaktes av elever og foreldre i vanskelige enkeltsaker. Alle som ønsker hjelp eller veiledning i en mobbesak, kan kontakte mobbeombudet. Det kan være elever eller foresatte, men også lærere, rådgivere og skoleledere.
Les mer her:
Mandat for mobbeombudet i Oslo kommune
- Mobbeombudet er bystyrets ombud for barnehagebarn og elever i Oslo.
- Mobbeombudet skal arbeide for barnehagebarn og elevers rett til et trygt og godt psykososialt miljø som fremmer helse, trivsel, og læring - og gir dem muligheten til å oppleve sosial tilhørighet. Ombudet skal arbeide mot alle former for mobbing, krenkelser, trakassering og diskriminering av barnehagebarn og elever i Oslo.
- Mobbeombudets virksomhet skal omfatte offentlige og private barnehager, offentlige grunnskoler og videregående skoler, samt grunnskoler og videregående skoler godkjent etter friskoleloven. Ombudets virksomhet skal ikke omfatte skoler etter voksenopplæringsloven eller fagskoleloven, men inkludere elever i alderen 16-19 år som tar grunnskoleopplæring etter opplæringsloven kap. 4 A ved en videregående skole. Ombudets virksomhet skal heller ikke omfatte lærlingene. Deres rettigheter til et godt psykososialt miljø skal følges opp av Elev- og lærlingombudet og bedriftenes verneombud.
- Mobbeombudet skal være organisert som en egen enhet og utføre sitt arbeid på fritt og selvstendig grunnlag, uavhengig av administrativ og politisk ledelse i kommunen. Organisatorisk plasseres mobbeombudet under bystyret. Ombudet skal samarbeide med Elev- og lærlingombudet i Oslo.
- Mobbeombudet skal bidra til at barnehagebarn og elever får sine rettigheter til et godt psykososialt miljø ivaretatt, og gi tilbakemelding til politiske og administrative myndigheter i Oslo om hvordan rettighetene blir ivaretatt.
- Mobbeombudet skal være et lavterskeltilbud som kan kontaktes av elever og foreldre i vanskelige enkeltsaker.
- Mobbeombudet kan veilede og rådgi i enkeltsaker og gå i dialog med barnehager og skoler i saker som er vanskelig å løse.
- Ombudet skal legge frem en årlig rapport for sin virksomhet.
- Viktige oppgaver for mobbeombudet vil være informasjon, forebygging, kompetanseheving og veiledning. Ombudet skal:
- synliggjøre og informere om sin rolle som mobbeombud. Informere om hvordan elever og foreldre kan ta kontakt, også anonymt.
- være tilgjengelig og synlig på sosiale medier og andre nett-arenaer som målgruppen bruker aktivt.
- være en informasjonsressurs og veileder for barn, elever og foreldre, skoleledere, lærere, barnehageansatte og andre som ønsker informasjon og hjelp vedrørende retten til et godt psykososialt miljø.
- bidra til å forebygge digital mobbing og drive veiledning i utfordrende situasjoner knyttet til denne type mobbing.
- samarbeide med aktører som arbeider med barn og unge, som eksempelvis Utdanningsetaten, skolene, bydelene, barnehagene, Elevorganisasjonen, Elev- og lærlingombudet, foreldreutvalg, PPT, skolehelsetjenesten, og frivillige organisasjoner.
- prioritere det forebyggende arbeidet mot mobbing i barnehagen og grunnskolen.
Kilde: Oslo kommune

Megabot etter russebusstukling – slik skal to busser ha byttet identitet

Flying Tiger i Markveien har stengt dørene: – Vil være der kundene er
_1.png?chk=C150C1)