Gå til sidens hovedinnhold

Henla overgrepstiltale etter at fornærmede døde – nå skal saken etterforskes på nytt

Riksadvokaten har bedt politiet om igjen å granske overgrepsanklagene mot en barnevernsgründer (36) fra Oslo, til tross for at fornærmede døde tidligere i år.

Egentlig skulle den 36-årige mannen møte i en ti dager lang rettssak fra 26. april, tiltalt for å ha skaffet seg seksuell omgang ved misbruk av stilling-, avhengighets- eller tillitsforhold.

Bakgrunnen var at han ved flere anledninger fra 2009 til 2011 skal ha forgrepet seg på fostersønnen sin, som da var i tenårene.

36-åringen har i en årrekke jobbet i barnevernstjenesten flere steder i Norge. Han har også kjøpt, eid og drevet flere selskaper innen barneverns- og omsorgstjenester.

Uken før rettssaken besluttet imidlertid statsadvokaten å henlegge hovedtiltalen mot mannen på bevisets stilling. Årsaken var at fornærmede døde brått.

Som Avisa Oslo tidligere har omtalt, mener familien at han tok sitt eget liv.

Sendt tilbake til politiet

Til tross for at den fornærmede mannen har avgitt politiforklaring, mente statsadvokaten at det ikke var anledning til å spille av avhøret i rettssaken. Etter straffeprosessloven er det strenge vilkår som må tilfredsstilles for at det skal være tilgang til å lese opp eller spille av politiforklaringer i retten.

Disse vilkårene var ikke til stede i saken, konkluderte statsadvokat Erik Marthinussen.

Les også

Overgrepssak mot barnevernsgründer henlagt etter at fornærmede døde

Nå har Riksadvokaten snudd i saken, omgjort henleggelsesbeslutningen og beordret ny politietterforskning. Det skjedde etter at bistandsadvokat Rune Selbo klagde på henleggelsen på vegne av de etterlatte.

– De er selvfølgelig tilfredse med at saken skal etterforskes på nytt. Nå venter vi i spenning, sier Selbo til Avisa Oslo.

– Det som er juridisk interessant i saken er selvfølgelig om det er adgang til opplesing av politiforklaringen til en person som er død. Dersom konklusjonen er at det har man ikke adgang til, er spørsmålet hvor mye det smitter over på «hearsay» – altså det fornærmede har betrodd seg om til andre, fortsetter han.

Les også

Fosterdatteren ble voldtatt av stefaren: – Barnevernet har ødelagt mye av livet til den jenta

Frikjent i Oslo tingrett

I tillegg til overgrepsanklagene som ble henlagt, var 36-åringen tiltalt for å ha kontaktet fornærmedes bror og tilbudt dem 100.000 kroner mot at fornærmede trakk eller endret sin forklaring.

Da denne tiltaleposten ble behandlet i Oslo tingrett i slutten av april, la politiadvokat Hilde Hermanrud Strand ned påstand om 120 dagers fengsel for 36-åringen.

Det endte imidlertid med frifinnelse.

«Oppsummert mener retten, basert på en samlet helhetsvurdering av bevisene som er presentert under hovedforhandlingen, at det strenge beviskravet for domfellelse i straffesaker ikke er oppfylt», heter det i dommen som ble avsagt i Oslo tingrett 5. mai.

Påtalemyndigheten har siden anket til Borgarting lagmannsrett.

– Oppsummert betyr det at det ikke foreligger noen avgjørelse i noen av disse sakene, sier Rune Selbo.

Avventer avgjørelse

36-åringen nekter på sin side for anklagene – både at han skal ha forgrepet seg på fostersønnen og at han skal ha tilbudt ham penger i ettertid. Det står ennå ved lag, understreker hans forsvarer, advokat Thomas Randby.

Utover det har Randby følgende kommentar til saken:

– Jeg er enig med tingretten når de frikjente ham for det som ble realitetsbehandlet i rett. Nå må vi rett og slett avvente lagmannsrettens avgjørelse om anken skal henvises til behandling eller ikke.

– Når det gjelder Riksadvokatens avgjørelse om å omgjøre henleggelsesbeslutningen og sette saken ut til etterforskning igjen, blir svaret det samme: Vi tar det til etterretning og avventer utfallet av ytterligere etterforskningsskritt, sier Randby.

Les også

Barnevernsgründer fra Oslo tiltalt for overgrep mot fostersønn – rettssak utsatt for tredje gang

Utsatt fire ganger

Som Avisa Oslo omtalte tilbake i desember, skulle egentlig rettssaken mot 36-åringen opp i mars i fjor.

Den ble imidlertid avlyst og berammet på nytt på høsten, men heller ikke da lot saken seg gjennomføre. Deretter ble det satt ny dato i februar, før saken ble flyttet for fjerde gang – da til 26. april.

Et nærstående familiemedlem av den fornærmede mannen har uttalt at familien ikke er i tvil om at de stadige utsettelsen medvirket til mannens dødsfall.

– Det var han tydelig på – at han klarte rett og slett ikke mer. Alle rundt ham visste det, at han ville ta sitt eget liv om ikke denne saken ble avsluttet, sa familiemedlemmet til Avisa Oslo i april.

Det er foreløpig uklart når politiet forventer å være ferdige med etterforskningen.

Les også

Eks-lærer i osloskolen tiltalt for nettovergrep – ble avslørt etter tips fra USA

Kommentarer til denne saken