(Oslodebatten)

Situasjonen minner ganske mye det som skjedde helgen før Norge stengte ned 12. mars 2020. Da kom det også veldig mange negative koronanyheter fra hele verden samtidig som lokale smittetall steg veldig raskt.

På toppen av normalt uteliv i Oslo, var det en gedigen fyllefest i Holmenkollen. Fem dager senere kom Erna Solberg-regjeringen med de «sterkeste tiltakene i fredstid». Situasjonen nå krever at Støre-regjeringen snarest kommer på banen.

Akkurat nå holder Oslo på å gå tom for intensivplasser. I tillegg til knapphet på plassene, sliter personellet på disse avdelingene med «corona-fatigue». Dels grunnet enormt arbeidspress over lang tid som ikke er blitt mindre av at flesteparten av pasientene i intensivbehandling er uvaksinerte og dermed trolig ikke hadde trengt å bli så syke.

Smittebykset som julebordsesongen høyst trolig vil gi, kommer til å sette intensivavdelingene i en meget alvorlig ressursknipe som helt klart vil toppe seg under julehøytiden grunnet behovet for ferieavvikling.

De som jobber i intensivavdelingene i Oslo, har i liten grad hatt et liv utenom jobben siden koronapandemien kom. Uttaket av overtid er eksplosivt høyt. Personellet utsettes for et kjør som er alt annet enn helsefremmende. Slik kan det ikke fortsette. Sykefraværet er allerede oppe i over ti prosent.

I lys av at de aller fleste som legges inn på intensivavdelingene i ukene fremover, vil være uvaksinerte, er det klart at de som fortsatt velger å la være å ta vaksine må settes under et langt hardere press enn de har vært til nå.

Vi er inne i en meget negativ spiral. Situasjonen krever det.

Dette av hensyn til intensivtrengende RS-syke barn og vaksinerte med alvorlig covid-19-infeksjon. Om det kommer til et punkt – jeg håper inderlig ikke det – at det må prioriteres mellom covid-pasienter, bør jo de som aktivt har forsøkt å hindre innleggelse ved å la seg vaksinere, gå foran.

Vi kan ikke komme i en situasjon der vi går tomme for plasser og de ansatte på intensivavdelingene går i veggen. Ute i Europa snakker politikere med utestemme for å få vaksinegraden opp. Østerrike tyr til tvang. Helseminister Ingvild Kjerkol bør også ta i bruk utestemmen.

Børsene stuper i dag dels grunnet den nye, hypersmittsomme varianten i Sør-Afrika men kanskje like mye det dystre korona-bakteppet, spesielt i Europa.

Forskere i Sør-Afrika har nylig påvist en ny koronavariant med en uvanlig konstellasjon av mutasjoner. Varianten, som foreløpig går under navnet B. 1.1.529, har ifølge den britiske avisen Guardian 32 mutasjoner på tuppen av piggproteinet – noe som gjør det vanskelig for antistoffer å feste seg.

Dette er omtrent dobbelt så mange mutasjoner som i den dominerende Delta-varianten. Legg til at varianten er mer smittsom enn Delta, så kan det globalt ligge an til flere, men også mer alvorlig syke covid-19-pasienter.

Land etter land innfører nå restriksjoner på reiser mot det sørlige Afrika. EU-kommisjonen foreslår fredag morgen å nødstanse alle flyginger fra sørlige Afrika etter at det ble kjent at en ny og smittsom variant er oppdaget i flere land der. Fredag innførte Italia og Tyskland flystans for reisende fra Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mosambik, Namibia og Eswatini.

Verdens helseorganisasjon (WHO) melder at det vil ta flere uker før man forstår den nye koronavarianten som har dukket opp i Sør-Afrika. I mellomtiden advarer WHO mot rask innføring av nye reiserestriksjoner på grunn av varianten.

I forrige uke var det over 2,4 millioner covid-19-infeksjoner i Europa, det høyeste antallet for noen enkelt uke siden pandemien startet. Rekordnivåer for smitte registreres nå i Tyskland, Østerrike, Nederland, Tsjekkia og Slovakia.

– Koronasituasjonen er dramatisk. Den er mer alvorlig enn på noe annet tidspunkt så langt i pandemien, sa den tyske helseministeren Jens Spahn under en pressekonferanse fredag.

Alle fester har en bakrus. Potensialet for en meget alvorlig bakrus som følge av den store julebordfesten i Oslo i kveld og i natt, er dessverre stort.

Les også

Tabbe å slutte med automatisk åpne dører

Les også

En trist rusmisbruker går til sengs i kveld. Hver dag må vi gjøre ting vi ikke liker for å overleve

Les også

For 13 år siden giftet jeg meg med en fra Pakistan. Kan det gå bra?  

Les også

Voldsbruken mot vår venn i krise var overdreven