Det sier han til Aftenposten.

– De 100.000 ville gjort at vi kunne få vaksinert alle i risikogruppen, som jo FHI har definert til å være alle over 45 år. Da ville vi vært ferdig med alle over 45 år i Oslo, sier Steen til avisen.

– Dette kan høres litt Oslo-egoistisk ut, men det er ikke det, legger han til.

Får ikke nok doser

Neste uke er det ventet 26.000 doser til Oslo. Siden antallet doser hovedstaden har fått den siste tiden har Oslo kommune vært nødt til å prioritere de som skal få dose to, fremfor å vaksinere nye personer. Det betyr at det vil ta lengre tid før alle innbyggerne som befinner seg i risikosonen, som FHI har definert til å være alle over 45 år, er fullvaksinert.

– Med det tempoet der betyr det at vi er ferdig med 45-åringene om ti uker, altså om to og en halv måned. Det er i slutten av juni, sier Steen til Aftenposten.

FHI har varslet at de vil gjøre en ny vurdering av hvordan vaksinene skal fordeles 11. mai, men det mener Steen er for lenge å vente.

– Jeg skjønner ikke hvorfor det skal ta så lang tid, og hva det er som tar så lang tid, all den tid FHI så på dette i forrige rapport. Da konkluderte regjeringen med en begrenset skjevfordeling, sier byråden.

Bergen: – Sterkt uenig

Helsebyråd i Bergen Beate Husa (KrF) er sterkt uenig i det Robert Steen ber om.

– Jeg forstår at Oslo er i en svært krevende situasjon, men det er ikke noe grunnlag for at Bergen skal gi fra seg sine vaksiner, sier hun.

Kommunedirektør Morten Wolden i Trondheim er noe mer tilbøyelig for en større omfordeling av vaksinene:

– Det er bra for hele landet om smitten går ned i Oslo. Men vi kan ikke ha det sånn at Oslo er fullvaksinerte i august, mens resten av landet må vente til jul, sier Wolden.

Gjenåpning i fem trinn

Byrådsleder Raymond Johansen fortalte tirsdag at Oslo nå skal starte gjenåpningen av byen. Det vil skje trinnvis, og i første trinn som ble innført tirsdag, ble det lettet på hvor mange man kan samles hjemme og på utendørs arrangementer, i tillegg til at det ble lettelser på tiltakene i barne- og ungdomsidretten.

Gjenåpningen skal ifølge byrådslederen skje i fem trinn og vil allerede neste uke vurdere om Oslo kan gå til trinn 2.

Høie gir ingen garanti

Til NRK onsdag morgen sier helseminister Bent Høie (H) at han har forståelse for at Oslo ønsker flere vaksiner, men vil ikke love at ønsket blir innfridd.

Noen Oslo-bydeler har allerede fått en større andel vaksinedoser, og Høie påpeker at det også er andre kommuner som har hatt vedvarende høy smitte, som ikke har fått en høyere andel vaksinedoser.

– Dette vil hindre framdriften i de delene av landet det er man ikke har fått vaksinert så mange i risikogruppen som man har fått gjort i Oslo, sier Høie.