– Det har blitt litt som forventet og fryktet, sier Robert Steen når Avisa Oslo spør hva han tenker om smittetallene de første dagene etter påskeuka.

Høyt smittetrykk

Onsdag morgen kunne Oslo kommune melde at det var registrert 317 smittede det siste døgnet. Torsdag morgen var tallet for det siste døgnet 292. Steen sier han hadde håpet smittetallene skulle være på nivå med påskeuken også denne uken, men så langt ser det ikke lyst ut.

– Hva tallene viser fra dag til dag er det vanskelig å mene noe om – det er uketallene som er viktig. Men sånn det ser ut nå, basert på de første dagene, så vil vi være tilbake der vi var før påske om dette fortsetter, sier han.

En ting som er gledelig, ifølge Steen, er at også testtallene nå er på vei opp, etter at det var stor nedgang i påskeuken. Uken før påske ble omtrent 48.000 personer testet ved teststasjonene i Oslo, mens uken etter var tallet halvert.

Resultatet for denne uken, uten 2. påskedag, er at 5.250 testet seg på tirsdag og rett i overkant av 4.000 personer testet seg onsdag. I påskeuken ble det utført i gjennomsnitt 3.000 tester hver dag.

– Dette er bra. Flere tester betyr at vi får avdekket smitte tidligere, sier Steen.

Trinnvis gjenåpning

Onsdag ettermiddag, etter å ha redegjort for Stortinget, fortalte statsminister Erna Solberg at en gjenåpning av Norge vil skje i fire trinn, der blant annet lettelser i reglene for arrangementer og skjenking er noe av det som vil komme i trinn en.

Gjenåpning av Oslo er også noe byrådet jobber med, men helsebyråden understreker at nedgang i smitte og flere vaksinerte er helt essensielt for å begynne å tenke på en gjenåpning av hovedstaden.

– Jeg bet meg merke i det statsministeren sa om at det er ikke er datoene som gjelder nå, men dataene. Det er det som vil bestemme hva som skjer fremover, og for å få til det er det to ting som gjelder frem mot sommeren: vi må være flinke når det kommer til smittevernadferd, og vi må få vaksinert så mange som mulig.

Fortsatt strenge tiltak

Tiltakene som nå gjelder for Oslo varer frem til 15. april. Torsdag ettermiddag opplyste Inga Marte Thorkildsen (SV), byråd for oppvekst og kunnskap, at barnehager og skoler vil fortsette med samme smitteverntiltak de har i dag også neste uke (12. – 16. april).

Dersom smittetallene holder seg på det nivået de har vært hittil denne uken og uken før påske vil trolig tiltakene forlenges.

– Hva kan Oslo-folk forvente neste uke?

– Med dette smittetrykket og usikkerheten i tallene tror jeg ikke Oslos befolkning kan forvente store endringer i tiltakene neste uke. Smittetallet i påskeuken er det fjerde høyeste vi har hatt gjennom hele pandemien, og det ser ut som at det blir enda høyere denne uken. Det betyr at vi nå er på et smittenivå som er helt i toppsjiktet siden mars i fjor, og med et så høyt smittenivå må vi fortsatt ha strenge tiltak, avslutter han.