Fredag kveld meldte Avisa Oslo nyheten om at det har vært bekreftetseks tilfeller av den britisk virusvariant i Oslo siden desember.

Totalt i Norge har det vært bekreftet 33 tilfeller av den nye farlige virusvarianten.

– I Nordre Follo kommune klarte de ikke å spore tilbake hvor viruset kom fra. Det er en fare for at det er flere har det engelske viruset uten å vite det, advarer helsebyråd Robert Steen til Avisa Oslo.

LES OGSÅ: Nye Oslo-tiltak kommer i kveld

– Oslos befolkning må holde seg hjemme

Tidligere fredag oppfordret han regjeringen og Folkehelseinstituttet (FHI) om å analysere alle positive koronatester i Oslo-regionen de 14 siste dagene.

– Det vil gi større grad av trygghet. Det kan være mange som har den britiske virusvarianten, eller det kan bare være noen. Inntil vi får det avklart vil det være en usikkerhet vi må leve med i disse timene, sier helsebyråden.

Flere kommuner i Oslo-regionen var fredag kveld samlet til krisemøte i forbindelse med virusutbruddet i Nordre Follo Det førte til athele nabokommunen til Oslo stengte helt ned.

Representanter fra Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet deltok også. Møtet foregikk digitalt. Fredag klokken 19.15 var hele byrådet i Oslo samlet i et nytt krisemøte for å diskutere situasjonen.

– Nå må vi passe på at situasjonen i Oslo og omegn ikke blir verre og passe på overfor våre naboer i Nordre Follo. Vi må holde vår mobilitet så lav som mulig og jeg oppfordrer alle til å holde seg hjemme, sier Steen.

– Det er en alvorlig situasjon og det er ingen grunn til å tro at viruset ikke skal komme hit. Fra Oslos grenser til Nordre Follo er det bare noen centimeter.

LES OGSÅ: Oslo universitetssykehus ber ansatte som bor i Nordre Follo holde seg hjemme

Barnehager og skoler kan bli stengt

– Hva vil du si til dem som ikke følger rådet om å bli hjemme?

– Jeg vil være var med å bruke merkelapper på folk, men generelt vil jeg si at Oslo-folk har vært flinke og ansvarlige under pandemien. De vil vite hva denne situasjonen krever, svarer Steen.

Tidligere fredag uttalte byrådsleder Raymond Johansen at det vil være aktuelt å stenge ned barnehager og barneskoler.

LES OGSÅ: Raymond sier nei til Kollen-renn

– Det viktige nå er at den engelske virusvarianten har dukket opp i en ukontrollert setting, det jeg kaller for villsmitte. Tidligere har vi klart å spore tilbake hvor smitten kom fra og vi fikk kontroll på alle smittede og alle kunne spores tilbake til England. Vi hadde også klarhet i hvor smittet beveget seg. Det har vi ikke nå, sier Steen.

To døde av ny virusvariant

Det er påvist fire nye tilfeller av det muterte viruset i Nordre Follo, opplyste kommuneoverlege Kerstin Johnsen Myhrvold på fredagens møte i formannskapet.

Kommuneoverlegen understreket ifølge NRK at det er stor risiko for videre spredning av viruset.

Kommunen ble tidligere fredag stengt ned som følge av et ukontrollert utbrudd av den britiske virusvarianten. To personer ved et sykehjem på Langhus døde etter å ha blitt smittet av virusvarianten.

Et utbrudd i Tussestien barnehage, der fem personer er smittet, mistenkes å ha en forbindelse til utbruddet på sykehjemmet.

Også de fire nye tilfellene av den britiske virusvarianten er knyttet til utbruddet på Langhus bo- og servicesenter.

– Det understreker at det er en spredning og at det er en alvorlig situasjon, sier kommuneoverlegen ifølge Østlandets Blad.

De fire tilfellene dreier seg om prøver som er tatt tilbake i tid, og som er analysert på nytt på bakgrunn av utviklingen i smitteutbruddet.

– Det er prøver som er tatt i løpet av de siste ukene, sier kommuneoverlegen.