Gå til sidens hovedinnhold

Helsebyråden avfeide kritikk mot manglende tiltak – så snudde han

Onsdag morgen forsvarte helsebyråd Robert Steen at byrådet ikke har gjennomført tiltak, etter kritikk fra Høyre. Så ville han trekke intervjuet

– Å innføre påbud og forbud er inngripende tiltak i menneskers liv. Vi kan ikke sette inn tiltak som ikke er godt begrunnet. Det er riktig at det er høye smittetall i Oslo, men det er som forventet, sa helsebyråd Robert Steen til Avisa Oslo onsdag morgen.

Utspillet kom etter at Høyres Anne Haabeth Rygg i et intervju med Avisa Oslo tirsdag, krevde flere lokale koronatiltak på grunn av økt smitte i hovedstaden.

I går ble det registrert 627 positive koronaprøver. Det er det høyeste smittetallet i hovedstaden på to uker.

– Når sykehusene roper varsku, synes jeg det er litt arrogant overfor resten av landet å ikke sette inn tiltak, sa Rygg.

Noen timer etter intervjuet, ba byrådsavdeling for Helse, eldre og innbyggertjenester om å trekke intervjuet, ettersom det nå er innkalt til et pressetreff der byrådsleder Raymond Johansen skal orientere om koronasituasjonen klokken 15.00 i dag.

Etter at Avisa Oslo ikke ville etterkomme dette ønsket, ble det opplyst at innholdet i dette intervjuet kunne fremstå utdatert.

Byrådsavdelingen ønsker ikke å utdype hvilken del av intervjuet som nå kan være utdatert, og vil for eksempel ikke svare på om det nå er aktuelt å innføre tiltak i Oslo.

Følgende er altså intervjuet som ble gjort med helsebyråden onsdag morgen, og som byrådsavdelingen mener kan inneholde utdatert informasjon.

Les også

Høyre-toppen krever lokale koronatiltak: – Arrogant overfor resten av landet

– Viktig å forstå smittesituasjonen

Helsebyråden var opprinnelig uenig i kritikken fra Rygg, og mente hun hadde misforstått smittesituasjonen. Steen viste til at 35 til 40 prosent av de smittede er under 20 år.

– Det er viktig å forstå smittesituasjonen. Det er blant barn og unge at smittetrykket er høyest om dagen. Og det er som forventet, fordi de under 12 år har ikke tilgang på vaksine, og de som er under 16 har bare tilgang på én dose. Og da blir du eksponert for smitten, sa han.

– Men det er ikke alvorlig for dem. Derfor er ikke de smittetallene som nå utvikler seg blant unge, like alvorlige som før vi hadde vaksine, hvor det var eldre som ble smittet og havnet på sykehus.

Les også

Kraftig smitteøkning i Oslo, men Robert Steen har en god nyhet

– Må se bak tallene

Steen mente det er var alvorlige smitten som avgjør om det bør innføres strengere tiltak.

– Det er den smitten som medfører at noen havner på sykehus og kanskje ikke klarer å gjennomleve et sykdomsforløp. Og den alvorlige smitten treffer først og fremst de eldre.

Han pekte på at det i snitt har vært fem innlagte koronapasienter på sykehus siden sommeren, og at tallet er ganske stabilt.

– Men sykehusene roper jo selv varsku?

– De sykehusene som har den høyeste belastningen har ikke oslopasienter. De befinner seg nordover i landet. Og så har vi en situasjon på Ahus med 37 innlagte koronapasienter. Men bare fem av dem kommer fra Oslo, sa han.

Årsaken til den høye belastningen på Ahus er ikke Oslo, sier Steen, mener det ikke hjelper Ahus om Oslo får ned antall pasienter.

– Fordi det er bare fem pasienter der. Igjen må man se bak tallene før man kaster seg over tiltakslista og innfører påbud og forbud for oslobefolkningen, gjentok han.

Les også

Advarer regjeringen mot konsekvensene for vanlige folk: – Vi vet godt hvem som taper

Mener det er gode nok tiltak i Oslo

Helsebyråden mener byrådet har innført tunge lokale tiltak som er treffsikre med hensyn til situasjonen Oslo står i dag.

Han viser blant annet til at alle over 65 år får en tredje oppfriskningsdose.

– Det er ikke mange, men noen av de eldre får korona nå igjen, etter å ha vært vaksinert. Det aller viktigste vi kan gjøre for dem er å sørge for at de får en tredje dose med koronavaksine. Og der ligger Oslo langt foran resten av fylkene i Norge. Vi kommer sannsynligvis til å være det fylket som er først ferdig.

I tillegg har byrådet innført massetesting i skolen. Over 40 tusen skoleelever testes to ganger i uka, ifølge Steen.

– Massetesting av barn og unge er definitivt et lokalt tiltak og treffer den gruppa som sliter mest smitte. Vi har også forsterket smittevern i eldreomsorgen. Så det er ikke riktig at det ikke er lokale tiltak i Oslo.

– Vi prøver å finne de på med de tiltakene som er minst inngripende, og som treffer best den situasjonen som Oslo er i. Det krever loven av oss, la han til.

Les også

Høyeste smittetall i Oslo på to uker – med klar margin

– Smittesituasjonen var av en helt annen karakter

– Hvordan må situasjonen være, slik du ser det, før tiltak som for eksempel munnbind og krav om avstand bør innføres igjen?

– Hvis man ser på innleggelser på sykehusene for eksempel. Så var innleggelsen tre-fire ganger så høye som det er i dag, da vi hadde meteren og munnbind. Vi hadde ikke vaksiner, så risikoen for smittespredning og høye smittetall, var av en helt annet karakter og mye mer alvorlig, enn når 90 prosent av befolkningen over 18 har tatt en vaksine, og er i større eller mindre grad godt beskyttet mot alvorlig sykdom.

Robert Steen understreker likevel at byrådet følger koronasituasjonen tett.

– Vi er på dag for dag og time for time, i et nært samarbeid med nasjonale helsemyndigheter, for hele tiden å kunne avveie de tiltakene som må settes inn. Hvis vi ser en dramatisk økning av innleggelser av osloborgere på sykehusene, så vil det avstedkomme ny tenkning rundt tiltak.

– Men vi vet at uvaksinerte, altså barn, kommer til å figurere på smittestatistikken fremover.

Kommentarer til denne saken