Gå til sidens hovedinnhold

Helga var vond og overraskende: – Dette var virkelig atypisk oss

En ny gruppeleder og nestleder ble valgt, men det var 17 blanke stemmer underveis. Leder Heidi Nordby Lunde legger ikke skjul på at dagens gruppemøte neppe var punktum for problemene innad i Oslo Høyre.

– Det var et krevende møte. Det er ikke til å legge skjul på at intern konflikt, som dessverre ble synliggjort i mediene, kom til uttrykk under møtet. Folk fikk lov til å snakke fritt ut, sier Nordby Lunde til Avisa Oslo.

Oslo Høyre-lederen snakker om mandagens mange timer lange gruppemøte i eget lokallag. Møtet kom etter et mistillitsforslag mot Øystein Sundelin, som trakk seg som gruppeleder på forhånd. Han er også erstattet av Hermann Kopp som Høyres leder i byutviklingsutvalget i etterkant av anklagene om løgn innad og utad i eget parti.

Selv har han nektet for innholdet i mistillitsforslaget blant annet fremmet av Anne Haabeth Rygg – Oslo Høyres nye bystyreleder.

En overraskende og vond helg

Da Rygg ble valgt inn, stemte en 11 av 33 stemmer blankt. Altså en tredjedel av alle medlemmene. Seks stemte blankt da Nicolai Øyen Langfeldt, en representant som ikke støttet mistillitsforslaget, ble valgt som nestleder.

Da Avisa Oslo viser til de mange blanke stemmene, sier Heidi Nordby Lunde at dagens møte sånn sett «ikke er et sluttpunkt» for uenighetene som har preget i Oslo Høyre. Selv ble Nordby Lunde først klar over mistillitsforslaget fredag morgen.

Hun opplever det som har hendt den siste tiden som ulikt Oslo Høyre, som hun opplever har en god organisasjonskultur.

– Det er derfor dette var en så overraskende og vond helg. Dette var virkelig atypisk oss, sier Oslos Høyres leder, som vil gjøre det hun kan for å unngå en dyp og langvarig konflikt.

Les mer

Anne Haabeth Rygg ny gruppeleder – 11 stemte blankt

Vil følge opp det som har hendt

Stortingspolitikeren Nordby Lunde mener at Oslo Høyre nå må jobbe med egen organisasjonskultur og snakke bedre sammen. Målet må være å bygge et lag egnet til å gjøre det best mulig under valget 2023.

– Det er selvfølgelig bystyregruppens ansvar, men jeg skal ta min del av ansvaret og bidra med det jeg kan, sier Nordby Lunde.

– Hvordan tror du denne konflikten har påvirket synet på Oslo Høyre utad?

– Alle personkonflikter er opprivende og vonde internt, og selvfølgelig ser det ikke bra ut eksternt. Det er ikke denne organisasjonskulturen vi har i Oslo Høyre og for meg som leder kom dette som en stor overraskelse.

Fornøyd med ny lederduo

Nordby Lunde omtaler den nye bystyrelederduoen Anne Haabeth Rygg og Nicolai Øyen Langfeldt som dynamisk. Hun tror at de sammen kan representere de ulike fløyene i Oslo-lokallaget på en god måte og ta Oslo Høyre videre.

– Vi er veldig fornøyde, sier Heidi Nordby Lunde til Avisa Oslo.

Når det gjelder Øystein Sundelin, kan mye tyde på at han snart er ferdig som heltidspolitiker i partiet.

Gruppestyret kommer i nærmeste framtid til å presentere personen de ønsker som hans erstatter som leder for byutviklingsutvalget – en rolle han blir værende i minst fram til neste bystyremøte.

Heidi Nordby Lunde sier imidlertid at Oslo Høyre har bruk for Sundelin også i framtida.

– Han har levert veldig godt siden han ble valgt inn i bystyret i 2007, og vi har bruk for ham nå og i framtida. Jeg tror hele partiet har bitt seg merke i at han valgte å tre til side selv av hensyn til partiet, sier Oslo Høyres leder til Avisa Oslo.

Les mer

Skjebnemøtet i Høyre: Disse maktposisjonene står det om nå

Les mer

Sundelins nære venn med en personlig bønn til Oslo Høyre: – Ingen fortjener det

Kommentarer til denne saken