– På et tidspunkt i barndommen hadde jeg nesten bare utenlandske venner. Så var jeg den eneste med utenlandsk bakgrunn i klasserommet. Det har gjort at jeg har fått et bredere syn på politikken og byen.

Hassan Nawaz (23) snakker om en oppvekst der han både bodde på Abildsø og i Vestre Aker-strøket Smestad – et av Oslos rikeste områder. Selv mener Høyre-politikeren at den mangfoldige oppveksten har gitt ham bedre forståelse av utfordringene rundt om i byen.

Han tror også at det har gitt ham en bedre evne til å lytte til folk fra ulike samfunnslag. Det tenker han å benytte seg av i sitt nye verv som Høyres fraksjonsleder for helse og sosialutvalget.

– Eldre, unge, rusavhengige, og mennesker som føler seg urettferdig behandlet skal bli sett og forstått. Erna Solberg sa det fint: Politikk er å lytte, forstå, analysere og komme med løsningsorienterte tanker og tiltak, sier Nawaz.

Vil ha mangfold i helsetilbudet

Nawaz blir nå Oslo Høyres partiets yngste heltidspolitiker.

Han får også en viktig rolle i å utforme framtidas helsepolitikk for en by med mange utfordringer – deriblant et langsiktig behov for flere sykehjemsplasser fram mot 2030.

– Hvis Oslo skal få en bedre eldreomsorg der brukeren blir satt i sentrum, trenger vi alle aktører – enten de er kommunale, private eller ideelle. Nettopp derfor er det synd at samtlige private har blitt kastet ut av byen. Alle har sine unike kompetanser og eldre i Oslo skal få bestemme selv over sitt eget liv, understreker Hassan Nawaz.

– Vår viktigste oppgave framover blir å lytte

Høyre-politikeren sier at Oslo fortsatt er preget koronapandemien, som har rammet eldre og unge særlig hardt.

– Den traff meg psykisk også. Jeg levde et liv som 22-åringer flest og måtte som mange andre endre livsmønster som følge av et mer lukket samfunn, sier Nawaz, for så å tilføye:

– Jeg tror vår viktigste oppgave framover blir å lytte til de som har lidd og de som fortsatt lider i stillhet. De skal vite at vi politikere tar kampen for dem. For eksempel rusavhengige som klart og tydelig peker på rusreformen sammen med all forskning og alle brukerorganisasjoner. Jeg håper et samlet bystyre kan jobbe opp mot den nye regjeringen for å hamre reformen gjennom. Den kampen er overhodet ikke ferdig.

Som følge av at Nawaz blir heltidspolitiker for Oslo Høyre, kommer han til å forlate sin nåværende rolle som Oslo Unge Høyre-leder. Ungdomspartiet skal velge en ny leder kommende lørdag, og Nawaz er sikker på at de klarer å erstatte ham på en god måte.

– Jeg har veldig mye å takke Unge Høyre for. Det er mitt andre hjem, og vil nok fortsette å være det en stund fremover, understreker 23-åringen overfor Avisa Oslo.

Gleder seg til å feire med familien

Hassan Nawaz benytter også anledningen til å takke Oslo Høyre, familien og ikke minst bestefaren. Mohammad Nawaz var en av arbeidsinnvandrerne som kom til Norge fra Pakistan på 1970-tallet.

Han bodde i en knøttliten leilighet på Tøyen, men bet seg fast med lange vakter på restauranten «Lille Sjef» på Majorstuen. Nå ser barnebarnet fram til å feire sin nye rolle sammen med bestefaren og bestemoren etter onsdagens bystyremøte.

– Jeg gleder meg veldig til å feire med dem og resten av familien, sier Hassan Nawaz til Avisa Oslo.

– Gjort en viktig jobb

Oslo Høyres gruppeleder Anne Haabeth Rygg ser på sin side fram til å jobbe videre med Nawaz i bystyret. Hun beskriver ham som energisk og positiv.

– Hassan har gått inn i arbeidet i bystyret med stort engasjement, og har gjort en viktig jobb i samferdsels- og miljøutvalget til nå i perioden. Han har viktig erfaring med seg fra ungdomspolitikken og har et brennende hjerte for å gjøre Oslo til en bedre by, uttaler Høyre-gruppelederen.

– Med Hermann Kopp på 84 år i bystyret en tid nå som leder av byutviklingsutvalget, tenker jeg at Høyre igjen viser at det er hva du har å bidra med som er viktig, ikke alderen din, slår Anne Haabeth Rygg fast overfor Avisa Oslo.