Gå til sidens hovedinnhold

Hareide klar for nye forhandlinger med Oslo: – Vi ønsker å få til en avtale

Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) sier at forhandlingene fortsetter mellom departementet og byrådet om at Oslo skal motta 5,6 milliarder kroner til kollektivtrafikk og reduksjon av bompenger.

– Vi ønsker å få til en avtale med Oslo. Jeg synes det er flott at byrådet er positive til samtaler om en bompengeavtale.

Det sier Knut Arild Hareide – få timer etter at NRK meldte at samferdselsministeren ikke godtar avtaleutkastet Oslo kommune og Statens vegvesen har kommet fram til på administrativt nivå.

Da Avisa Oslo spør hva Hareide mener ikke strekker til ved avtalen verdt 5,6 milliarder kroner, trekker han fram tre elementer:

– Det ene er at kollektivprisene må få en reell reduksjon gjennom denne avtalen. Det er for utydelig i det utkastet som foreligger nå.

MDG-jubel etter lekkasje

– Det andre er at det må framgå klart at prosjektene pengene skal gå til fullfinansieres, og at Oslo kommune ikke må be om mer på et senere tidspunkt, fortsetter samferdselsministeren.

Knut Arild Hareides tredje punkt handler om bompenger.

Her viser han til hva byråd Lan Marie Berg uttalte da NRK offentliggjorde en lekkasje fra avtaleutkastet partene har kommet fram til:

– Det er gode nyheter for Oslo om vi nå får denne avtalen på plass uten å måtte kutte i bompengene.

– Byråden sa det veldig tydelig

– Byråden sa det veldig tydelig, kommenterer Hareide overfor Avisa Oslo.

Deretter presiserer ministeren at det å sette ned bompengene er en forutsetning for å få bompengemilliarder, slik inngått i forliket mellom regjeringen og Frp.

Denne enigheten ligger til grunn for allerede inngåtte avtaler med Bergen, Trondheim og Stavanger.

– Vi kan ikke særbehandle Oslo, sier Hareide.

Kritikk for kommunikasjonsform

Byrådet i Oslo har reagert på måten Hareide offentliggjorde forkastningen av avtalen.

– For det første syns jeg det er veldig pussig at samferdselsministeren melder dette gjennom mediene. Det kom som lyn fra klar himmel, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Johansen fikk ifølge NRK nyheten da han hørte den på radioen i morges. Det samme gjaldt Oslo Aps samferdselspolitiker Andreas Halse, som sa følgende til Avisa Oslo tidligere i dag:

– Vi vet ikke hva regjeringen krever. Etter to måneder med forhandlinger med staten, trodde vi at vi hadde oppfylt de ønskene staten hadde. Nå hører vi noe annet i en radiosnutt.

Forhandlingene det er snakk om har riktignok vært mellom Oslo kommune og Statens vegvesen, og forslaget har sånn sett ikke blitt tatt stilling til politisk.

Viser til opprinnelig lekkasje

Da Avisa Oslo spør Knut Arild Hareide om hvorfor han ikke gikk direkte til byrådet med beskjeden, viser han igjen til den opprinnelige NRK-lekkasjen.

– Dette er en lekkasje, som byrådet har valgt å kommentere i mediene. Da tenker jeg at det er naturlig med et svar i mediene.

– Svaret ditt kom over en måned etter NRK-lekkasjen. Hvorfor har dere ikke snakket sammen om det du tar opp nå i mellomtiden?

– Dette utkastet ble kjent gjennom en lekkasje i NRK. Det tenker jeg at jeg må leve med. Jeg har valgt å ikke bli opprørt, men å gi vårt svar til NRK, svarer Hareide.

– Vi har hatt mange saker på vårt bord, og dette var en respons til NRK-saken, understreker Knut Arild Hareide.

Åpen for kun kutt i elbil-bomtakster

Samferdselsministeren avslutter med å si at han håper på konstruktive forhandlinger med byrådet i tida framover.

Oslo Høyre og Venstre har kritisert byrådet for å ikke ha fått i havn avtalen, og hevdet at avtalen kan inngås ved å kun redusere bomtaksten for elbiler.

– Er det mulig?

– Jeg har prinsipielt åpnet for det, svarer samferdselsminister Knut Arild Hareide i intervjuet med Avisa Oslo.

Avisa Oslo kommer tilbake med et intervju med miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg.

Kommentarer til denne saken