Søndag ettermiddag advarer Oslo 110-sentral om store vindkast:

– Meteorologisk institutt melder om lokalt kraftige vindkast i vårt distrikt utover natten, skriver brannvesenet på Twitter.

Videre oppfordrer de beboere i Asker, Bærum og Oslo om å være forsiktige:

– Det oppfordres om å sikre løse gjenstander, unngå ferdsel på utsatte steder og være oppmerksom på trær eller andre objekter i veibanen, skriver de.

Farevarselet betegnes riktig nok som moderat, men de meldte vindkastene er i størrelsesorden 20 meter i sekundet. Det er mer enn fort nok til at trær kan velte og at gjenstander kan fly av gårde fra balkonger og hager.

– Man vil nok merke det ganske godt, ser det ut til. Særlig sent søndag kveld og natt til mandag, forteller vakthavende meteorolog Per Egil Haga til Avisa Oslo.

Vinden vil komme i kraftige bølger fra nordvestlig retning, i form av det meteorologen kaller «vindrosser». På folkelig norsk kan man kalle det kraftige vindstøt eller vindkuler.

– Det kan være veldig lokalt hvor den treffer, men det er potensial for å treffe Oslo og omegn, sier Haga.

Farevarselet er sendt ut for Agder, Vestfold og Telemark, Viken, Oslo og Innlandet.

Det er knyttet usikkerhet til eksakt hvor kraftige vindkastene blir. Meteorologisk institutt kommer med en ny oppdatering søndag formiddag.

– Det knytter seg til en lavtrykksutvikling vest for Island, som beveger seg østover mot Trøndelag etter hvert som det forsterkes, sier Haga.

Han legger til at man må forvente at vinden vil føre til skader.

– Den kan blåse noen trær over endre, og vi anbefaler at man sikrer løse gjenstander, slik at de ikke flagrer av gårde. Særlig når det skjer på en tid av døgnet når man helst vil sove. Det er godt råd å sjekke at alt som vinden kan ta tak i er godt festet, sier meteorologen.