Søndag satte den lille organisasjonen ny rekord. De hadde klart å samle inn ti tonn med søppel i Oslofjorden, bare i løpet av 2022. Det er dobbelt så mye som de plukket i løpet av hele fjoråret.

Blant søppelet, fant organisasjonen blant annet 108 elsparkesykler som var kastet i fjorden.

– En stor innsats

– Vi har gjort en stor innsats i år. Vi har rundt 250 frivillige, så det er en god del.

Det sier australieren Callum Harvey. Han ble frivillig i Fjord Cleanup på denne tiden i fjor, og har vært daglig leder i snart ett år. Han forteller at han har brukt mye tid i havet hjemme i Australia. Harvey har åpenbart et lidenskapelig forhold til å holde havene fri for søppel, og synes det er fint å kunne ta med seg de holdningene til Norge.

I seks år har Fjord Cleanup plukket søppel i Oslofjorden. Organisasjonen har vokst seg større og større, og låner nå ut dykkerutstyr, SUP-brett og kajakker til de 20 personene som dukker opp hver uke.

– Vil tiltrekker oss mange ulike mennesker. Det er så mange som kommer tilbake, så det har blitt et veldig fint sosialt miljø, sier Harvey.

– Kan alltid gjøre mer

Til tross for at Oslofjorden er renere enn den har vært på 100 år, er det fremdeles mye søppel som havner i fjorden.

Hver eneste natt plukkes det opp to tonn søppel fra Oslos sentrumsnære gater. Fremdeles er det mye som ikke blir plukket, og mye av dette finner veien til fjorden. WWF anslår at hele 80 prosent av søppelet i havet stammer fra land.

Harvey mener flere burde gjort mer for å få bukt med søppelproblemet.

– Når vi plukker såpass mye søppel, er det kanskje ikke nok fokus på å forhindre det som kommer ut i fjorden.