Utenfor Oslo S står det utplassert fem gjenstander malt i det Ukrainske flaggs farger.

Nøyaktig hva det er derimot, er trolig de færreste klar over.

Kunstverket er det kunstner Jens Stegger Ledaal som står bak, og han forklarer hva gjenstandene er og deres betydning.

Fem stridsvogner

Det nye kunstprosjektet ble satt ut på Oslo S tirsdag og har som formål å vise solidaritet med Ukraina.

– Som en solidaritetshandling med Ukraina har kunstner Jens Stegger Ledaal malt fem stridsvognsperrer i fargene til det ukrainske flagget, skriver Mona Olsen fra Kulturbyrået mesen i en pressemelding til Avisa Oslo.

Og tittelen «Slavia Ukraini» er ikke tilfeldig.

– Prosjektet har fått tittelen Slava Ukraini etter et gammelt ukrainsk slagord som nå går igjen i sosiale medier, forteller Olsen.

Militærhistorie som inspirasjon

Militærhistorie har over lengre tid vært blant Ledaals sentrale inspirasjonskilder i hans kunstneriske virke, og det nye kunstverket på Oslo S er ikke noe unntak.

De historiske metallkonstruksjonene som Ledaal har malt ble brukt under andre verdenskrig og har frem til nå stått på Trandum leir, en tidligere militærleir i nærheten av Gardermoen.

Stridsvognssperrer, også kalt tsjekkiske pinnsvin, dukker nå opp i bilder fra Ukraina.

– Ukrainerne slåss for sin uavhengighet og demokrati, og på den måten slåss de også for oss. De har vist en enorm forsvarsvilje og det er viktig at vi opprettholder bevisstheten om hva de går gjennom, sier Ledaal.

Om kunstneren

Jens Stegger Ledaal (f. 1975) er en norsk billedkunstner som bor og jobber i Onsøy, Fredrikstad. Ledaal jobber her med skulptur, film og grafikk. I 2007 startet han prosjektet “Spatial Ops”, en frivillig gruppe dedikert til å lage verk i skjæringspunktet mellom landart og performance. I 2019 ble Ledaal tildelt NTNU kunstpris for videoverket “Spatial Ops III-VI”. Utdannet ved Kunstskolen i Bergen, Kunsthocschule Berlin-Weißensee og Kunstakademiet i Trondheim.

Bane Nor er oppdragsgiver

Olsen forteller at oppdragsgiver er Bane Nor Eiendom AS.

«Kunstreisen (tidligere Rom for kunst) er Bane Nor Eiendoms satsing på temporær kunst på utvalgte stasjoner. Satsingen startet i 2001 og har vist mer enn 100 kunstverk, både innendørs og utendørs. Kunsten belyser samtidsaktuelle temaer gjennom ulike medier som fotografi, maleri, skulptur, installasjon, video og performance til glede og refleksjon. Kunstnere tar i bruk stasjonsområdene på nye måter og presenterer kunst laget for offentlige rom, tilpasset stedet», står det i pressemeldingen.