Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har varslet at han vil orientere om koronasituasjonen tirsdag klokka 16, etter at hovedstaden har vært delvis nedstengt i drøyt fem måneder.

Tidligere i kveld uttalte han til Aftenposten at «det er forsvarlig å starte en gradvis og kontrollert gjenåpning» av byen.

Etter at en rekke nabokommuner åpnet kjøpesentrene sine i dag, er Oslos handelsnæring håpefulle:

– Vi håper at vi får beskjed om at vi får åpne igjen. Nå er smittetallene så lave, og detaljhandelsnæringen har lidd nok. Vi mener at tiltakene ikke står i forhold til de negative effektene vi har nå. Det er fullstendig krise, og den ene butikken etter den andre går konkurs, forteller Ole-Christian Hallerud, visekonsernsjef i Olav Thon Gruppen til Avisa Oslo.

Krysser fingrene

Olav Thon Gruppen eier en rekke kjøpesentre i Oslo, blant annet Storo storsenter, hvor Unni Merethe Aasgaard er senterdirektør.

19. februar i år skrev hun et leserinnlegg i Avisa Oslo, hvor hun uttrykte skuffelsen over at kjøpesentrene fortsatt måtte holde stengt.

Se tidslinjen for stengt varehandel i Oslo her:

«Jeg mener at byrådet i Oslo må ta til fornuft og åpne sentrene igjen – det er ingen gode smittevernfaglige begrunnelser for at vi skal være stengt», skrev hun da.

– Hvilke forventninger har du for morgendagen?

– Alle i vår bransje har store forventninger til pressekonferansen i morgen. Ingen vet hvilke beslutninger som byrådet tar, men vi får håpe at vi kan åpne igjen Oslo, nå som mange sentre rundt oss har åpnet opp i dag. Nå går jo smittetallene ned i Oslo, som er en positiv trend.

Oslo har nå tolv sammenhengende dager med under 200 registrerte smittetilfeller, og siste døgn ble det registrert 51 nye smittede, ifølge NTB.

Aasgaard forteller at til tross for at Storo storsenter er stengt, får 40 virksomheter fortsatt holde åpent.

– Så vi har noe handel. Mai er en stor måned for oss, spesielt på grunn av nasjonaldagen, så vi krysser fingrene for at vi får åpne opp innen da, det hadde vært fantastisk, forteller hun til Avisa Oslo.

Butikkeier Hanna skrev brev til Raymond Johansen: – Jeg er forbanna

– En nødvendighet

Linda Vist er bransjedirektør for handel i NHO. Hun forteller at det er tøft å være butikkeier i Oslo i dag.

– Handelsnæringen i Oslo har vært stengt kjempelenge, og vi vet at butikkeiere i Oslo har det innmari tøft. Spesielt merker vi dette hos de selvstendige og mindre aktørene, de har det beintøft. Når vi nå ser at smittetallene går ned, så er spørsmålet jeg får fra våre medlemmer hvorvidt det er forholdsmessig riktig at man skal fortsatt holder stengt.

Hun beskriver en åpning som en nødvendighet:

– Vi håper at de åpner i morgen, og vi ser det som en nødvendighet for at handelsnæringen skal klare å overleve og unngå konkurs, og for at de skal klare å hente inn folk som nå har vært permittert lenge. Det er utrolig mange enkeltskjebner som påvirkes, så vi håper at de har tillit til at handelsnæringen tar smittevernet på alvor, og åpner opp.

Forventer at en plan kommer på bordet

«Heller strengt enn stengt, mener vi.»

Det sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen.

– Når smitten er på vei ned i Oslo og nabokommunene åpner, forventer Virke at byrådet i Oslo gir virksomhetene en plan for gjenåpningen av hovedstaden. Butikker, serveringssteder og treningssentre er klare til å åpne opp under strenge smitteverntiltak, men trenger å vite hva de skal forholde seg til. Dette handler om å redde arbeidsplasser i en by med en allerede veldig høy ledighet, skriver administrerende direktør i en e-post til Avisa Oslo.

– De strenge tiltakene i Oslo gir utilsiktede konsekvenser, som store ansamlinger i parker. Uteservering med godt regulerte smittevernrutiner bør gi minst like godt smittevern som det å samles i grupper i parker, og vi oppfordrer derfor Oslo kommune til å åpne for dette snarlig.

Avia Oslo sender pressekonferansen med byrådslederen

Tirsdag 27. april orienterer byrådsleder Raymond Johansen om hvilke koronatiltak som gjelder framover. Avisa Oslo sender direkte fra kl. 15.45.