Gå til sidens hovedinnhold

Halvparten av nye smittetilfeller er knyttet til reiser utenfor Oslo

Etter over en måned med stabile smittetall i Oslo, er smittetrenden nok en gang stigende. Helsebyråden ser imidlertid ingen grunn til å innføre strengere tiltak.

– Dette er som forventet, sier helsebyråd Robert Steen til Avisa Oslo.

Han sikter til at smittetrenden nå er stigende i hovedstaden, etter en lengre periode med vedvarende lave smittetall.

Steen viser til tidligere erfaringer. Helt siden nasjonal unntakstilstand ble erklært i mars 2020 har smittetallene i Oslo og Norge steget etter hver eneste ferie. Dermed påpeker Steen at den økningen en ser i Oslo nå ikke er sensasjonell.

– I feriene er folk mer mobile. De omgås flere mennesker og omgangen er noe tettere enn når vi ikke har ferie, sier Steen.

Les også

Smitten opp over 50 prosent på én uke – Nakstad slår alarm

Høye smittetall fra reise

Én tendens skiller seg imidlertid ut fra tidligere oppganger etter ferien. Reise er nå den oftest oppgitte årsaken til smitte. I uke 27 til 30 – altså fra 5. juli til 1. august – var på 40 prosent av alle smittetilfeller knyttet til innen- og utenlandsreiser. For uke 30 alene utgjorde smitte fra reise 49 prosent.

– Det er en markant forskjell fra tidligere, sier helsebyråden, som ikke legger skjul på at smitten hadde vært lavere om folk ikke hadde reist i sommerferien. Likevel understreker han at koronapandemien, strenge tiltak og isolasjon har hatt konsekvenser for folks psykiske helse.

Steen understreker samtidig at vi tåler litt høyere smittetall nå som en såpass stor andel av befolkningen er vaksiner.

– 86 prosent av befolkningen har fått første vaksine og vi hadde i går kun fire innleggelser på sykehusene med dekningsområde Oslo. Det tallet er veldig, veldig lavt, sier Steen.

Han angrer derfor ikke på at byrådet i mai og gjennom sommeren valgte å lette på alle de lokale smittevernreglene i Oslo.

– At vi fikk muligheten til å åpne byen igjen i slutten av mai måned har vært ekstremt positivt for ekstremt mange mennesker. Vi må hele tiden vurdere forholdsmessigheten av tiltakene vi har, sier Robert Steen til Avisa Oslo.

Les også

To uker siden alle fikk tilbud om vaksine – fremdeles over 80.000 uvaksinerte

Ingen behov for lokale tiltak

Oslo har per i dag ingen lokale tiltak. Dermed er det de nasjonale som gjelder, og helsebyråden ser ingen grunn til å endre på det.

– Jeg ser ikke behov for lokale tiltak, slik situasjonen er i dag, sier Steen. Han fortsetter ved å påpeke at selv om smittetallene nå er høyere enn de var tilsvarende periode i fjor, er det faktorer som gjør at situasjonen ikke er like alvorlig.

Kommentarer til denne saken