Det er vanskelig å komme inn på boligmarkedet i Oslo, og alle partier er enige om at vi må bygge flere boliger. Derfor syns jeg det er helt latterlig at partiene på venstresiden vil fortsette å forby å bygge mindre boliger. Halvparten av Oslos befolkning er single, det er dermed ikke alle som trenger en stor leilighet med tre soverom. De trenger bare plass til seg selv og sine eiendeler.

Per august 2023 har jeg stått på venteliste i over syv måneder for å få studentbolig på SiO, og jeg har venner som har stått i kø i over et år. Boligene som ligger ute på det private markedet har vi ikke råd til.

Et sted der jeg kan bo – bare jeg

Det er rett og slett ikke nok boliger for sånne som meg i Oslo: Student, 22 år gammel, med en jobb på siden. Jeg har ingen barn, ingen dyr, ingen samboer. Jeg trenger et sted der jeg kan bo – bare jeg. Jeg trenger ikke flere soverom, jeg trenger ikke masse lagringsplass, jeg trenger ikke en stor stue eller et stort kjøkken. Jeg trenger en liten kjøkkenenhet, et sted der jeg kan plassere sengen min, og et bad med dusj.

Men i dag er det ikke lov å bygge mindre boliger. Det er ikke lov å bygge boliger for meg.

Mobasheri, Rana og Espinoza fra Rødt skriver i sitt innlegg i Oslodebatten at å skrote leilighetsnormen er usosialt. Det de tydeligvis ikke tar hensyn til er at det i dag er nærmest umulig å komme inn på boligmarkedet. Da blir det kun de som har aller mest og som har råd til de større boligene som får plass på boligmarkedet.

Trenger mindre og billigere boliger

Vi har ikke en overflod av boliger der man har råd eller mulighet til å velge nøyaktig hva man vil ha eller hvor man vil bo. Unge kommer knapt inn på boligmarkedet i det hele tatt. Vi kan ikke bare flytte inn i en større bolig, det har vi ikke råd til. Vi trenger de mindre og billigere boligene, men når man ikke har råd til dem heller, blir man stående utenfor. Det syns jeg er usosialt.

Ikke alle førstegangskjøpere vil eller skal bo på en hybel, men mange vil det. Selv bodde jeg en kort periode på hybel. Der hadde jeg ett oppholdsrom hvor jeg hadde plass til sengen min, en kjøkkenenhet og et klesskap. I tillegg hadde jeg et lite bad. Det holdt i massevis. Unge studenter og førstegangskjøpere trenger ikke all verdens med plass, og derfor skal vi ikke tvinge dem inn i større og langt dyrere boliger.

Det er både usosialt og lite fremoverrettet å forby å bygge små boliger når det er så trangt på boligmarkedet i Oslo. Når en person med en helt gjennomsnittlig inntekt kun har råd til 1 av 100 boliger har vi et klart problem. Det løses ikke ved å forby boliger til studenter og førstegangskjøpere. Det løses ved å bygge boligene folk trenger.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Drar boligdebatten ned til et lavt nivå

Les også

Hvis dette sirkuset fortsetter, «truer» de med å flytte

Les også

Kan folk i større grad ta over byens gatetun?

Les også

Når frivillighet straffer seg i Raymonds by