Hallvard Øren og ektemannen var på London Pub da en mann natt til lørdag avfyrte flere skudd.

To personer ble drept og flere alvorlig skadet. Politiet har siktet 42 år gamle Zaniar Matapour for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger.

– Kunne vært vi som ble truffet

Lørdag formiddag, er Øren tydelig preget av hendelsen.

– Jeg var ute med mannen min og venner for å feire Pride. Det er jo to år siden sist vi hadde en ordentlig Pride-feiring. I år skulle vi også markere at det er 50 år siden «homoparagrafen» ble opphevet. Alt lå til rette for tidenes Pride. Og så skjer dette.

London Pub har vært et viktig samlingspunkt for det skeive miljøet i mange år. Øren er en av mange som har vært her jevnlig i flere år.

– Vi har egentlig fast plass ved vinduet, der det ble skutt inn, men i dag sto vi rett ved den første baren i kjelleren, forteller han.

– Hadde vi stått på den vanlige plassen vår, så kunne det vært vi som ble truffet.


Klokken var litt over 01.00, da mannen avfyrte flere skudd i området mellom barene Herr Nielsen, Per på Hjørnet og London Pub.

– Det var helt fullt av folk på London, og god stemning. Vi sto og snakket. Også plutselig hører vi lyder, forteller han og nøler litt, før han fortsetter:

– Alt gikk veldig raskt, men det må være skuddene jeg hørte. Jeg kjente et slags lufttrykk og så løp vi bare. Jeg vet ikke hvor mye jeg skjønte der og da. Men vi reagerte på instinkt og forsto at vi bare måtte komme oss unna. Det var ganske kaotisk, men London hadde et system som fungerte. Vi kom oss til nødutgangen, og ut bak.

Han blir stille før han sier:

– Det føltes som å løpe for livet.

Det verste, forteller han, var likevel usikkerheten de kjente på i begynnelsen. Hvem var truffet? Hadde alle vennene det bra? De første lange minuttene etter at de hadde kommet seg i sikkerhet ved Tinghuset. Øren forteller at han ganske raskt fikk bekreftet at to var drept.

– Vi hadde en venn som gikk ut på gata, like før skytingen. Fortvilelsen før vi fikk bekreftet at han ikke var en av de skadde, var helt ekstrem.

– Vil ikke være utrygg

Lørdag skulle han egentlig gått i den rekordstore paraden sammen med tusen andre. Lørdag formiddag opplyser Oslo Pride at de har valgt å avlyse paraden, etter anbefalinger fra politiet. Øren forteller at hans første innskytelse var at paraden kom til å bli ekstra viktig etter hendelsen. Men da han fikk vite at den ble avlyst, forsto han det.

– Det hele kommer kanskje litt brått på. Vi trenger nok en dag for å tenke og bearbeide det som har skjedd. Jeg tror mange føler seg utrygge etter i natt. Trygge Norge er ikke så trygt likevel.

På spørsmål om han selv føler seg utrygg, så nøler han litt.

– Jeg har aldri tenkt at det kunne skje her. Men det som var trygt i går, er plutselig ikke trygt i dag. Samtidig så vil jeg ikke være utrygg, vi skal ikke måtte føle oss utrygge.