Gå til sidens hovedinnhold

Halil (21) døde etter å ha blitt skutt i hodet – tiltalte nekter straffskyld

21-åringen som skjøt Halil Kara (21), nekter straffskyld for drap. Det samme gjør hans to medtiltalte.

Tirsdag startet rettssaken i Oslo tingrett etter drapet på Halil Kara utenfor Prinsdal Grill 10. januar i fjor. Her står tre unge menn tiltalt for å stå bak drapet.

Samtlige nektet straffskyld for drapstiltalen – også 21-åringen som i avhør har erkjent at han skjøt Kara.

Ifølge påtalemyndigheten kom han til stedet i bil sammen med en medtiltalt mann, som nå er 19 år gammel. I tiltalen er det beskrevet hvordan de skal ha holdt gatekjøkkenet under oppsyn i om lag 50 minutter, sittende i bilen.

I mellomtiden skal de ha ringt den tredje tiltalte mannen (22), som skal ha kommet til stedet i bil og leverte et skytevåpen til 21-åringen.

Da Kara og tre kamerater forlot Prinsdal Grill cirka klokken 23.50, skal 21-åringen ha gått bort til dem og skutt Kara i høyre tinning. Han ble senere erklært død i ambulansen på vei til sykehuset.

– Konfliktlinjene er komplekse

I sitt innledningsforedrag sa aktor i saken, statsadvokat Irlin Irgens, at de mener at drapet har bakgrunn i en konflikt mellom personer eller grupperinger med tilknytning til henholdsvis Mortensrud og Holmlia.

– Både miljøtilhørigheten og konfliktlinjene er komplekse, men vi vil søke å belyse dette nærmere under bevisførselen da vi anser det som nærliggende at drapet har en sammenheng med en slik rivalisering – uten at motivet er entydig, sa Irgens.

Som Avisa Oslo tidligere har omtalt, har politiet knyttet drapet til splittelse i det såkalte Young Bloods-miljøet i Oslo sør.

Les også

Drapstiltalt (21) i politiavhør: Visste ikke at våpenet var ladd

Irgens tegnet også et bilde av en krevende etterforskning, der det har vært vanskelig å få en del personer i tale. Den tiltalte 22-åringen har ikke forklart seg til politiet i det hele tatt.

21-åringen som er utpekt som skytter har heller ikke ønsket å forklare seg etter at han ble pågrepet på grensa mellom Ungarn og Serbia seks dager etter drapet, før han til slutt stilte i avhør over to dager fra 11. til 12. mai.

Hevder skuddet var et uhell

Ifølge Avisa Oslos opplysninger forklarte han at han ikke visste at våpenet var ladd. Han har omtalt drapet som en tragedie som aldri skulle ha skjedd.

– Kort fortalt har han erkjent de faktiske forhold, men han har hevdet at det var et uhell, sa Irgens i sitt innledningsforedrag.

I sine innledende kommentarer, sa 21-åringens forsvarer Morten Furuholmen at skuddet verken var en villet eller ønsket handling.

– Retten må ta stilling til om tiltalte hadde motiv for å ta livet av Halil Kara. Retten må undersøke om det foreligger bevis i saken som underbygger et motsetningsforhold mellom tiltalte og Kara. Anførselen fra denne siden er at det ikke foreligger bevis for noe motsetningsforhold, eller at min klient hadde motiv for å drepe Halil Kara, sa Furuholmen i retten.

Det er ventet at 21-åringen vil forklare seg i retten onsdag.

Våpenbesittelse og trusler

I tillegg til drap er han tiltalt for kroppsskade ved at han skal ha slått Karas kamerat med våpenet og knivstukket ham i et basketak som oppsto etter at skuddet hadde falt. Også det nektet han straffskyld for.

I avhør han har forklart at kameraten angrep ham og at han måtte forsvare seg, får Avisa Oslo opplyst.

– Anførselen fra denne siden er at tiltalte ikke gikk lengre i sitt forsvar for å avverge et angrep der han var i mindretall og kunne blitt alvorlig skadet, sa forsvarer Morten Furuholmen i retten.

21-åringen erkjente straffskyld for trusler med skytevåpen ved at han rettet våpenet mot Karas venner idet han trakk seg vekk fra åstedet.

22-åringen er på sin side tiltalt for våpenbesittelse ved to andre anledninger:

  • 27. desember 2019 i Lørenskog skal han ha båret en ladd pistol i bukselinningen.
  • 14. januar 2020 – fire dager etter drapet på Prinsdal – fant politiet en pistol og en maskinpistol skjult i et hulrom i taket på bilen hans utenfor tinghuset i Oslo.

Det erkjente han straffskyld for.

To menn i 20-årene som er tiltalt for å ha kjørt 21-åringen til bussterminalen i Göteborg dagen etter drapet, nektet straffskyld.

Les også

Halil (21) ble skutt og drept: – Det verste en familie kan oppleve

Kommentarer til denne saken