Gå til sidens hovedinnhold

Halil (21) ble skutt og drept: – Det verste en familie kan oppleve

Halil Kara hadde vært og spist med kompisene, da han ble drept med ett skudd i hodet. Tirsdag starter rettssaken.

I den tre uker lange rettssaken i Oslo tingrett står tre unge menn tiltalt etter drapet på Halil Kara (21) utenfor Prinsdal Grill 10. januar i fjor.

En 21-åring er utpekt som mannen som skjøt.

Ifølge påtalemyndigheten kom han til stedet i bil sammen med en medtiltalt mann, som nå er 19 år gammel. I tiltalen er det beskrevet hvordan de skal ha holdt gatekjøkkenet under oppsyn i om lag 50 minutter, sittende i bilen.

I mellomtiden skal de ha ringt den tredje tiltalte mannen (22), som skal ha kommet til stedet i bil og leverte et skytevåpen til 21-åringen.

Da Kara og tre kamerater forlot Prinsdal Grill cirka klokken 23.50, skal 21-åringen ha gått bort til dem og skutt Kara i høyre tinning. Ifølge kameratene var skytteren maskert og hadde på seg hansker.

– Familien håper at all sannheten kommer frem, og at de ansvarlige bak denne brutale og skremmende handlingen straffes, sier Veysel Ince, bistandsadvokat for de etterlatte.

Tiltalt i avhør: Var et uhell

21-åringen som er utpekt som skytteren, har hele tiden nektet straffskyld. Han ble pågrepet på grensa mellom Ungarn og Serbia seks dager etter drapet, men har ikke ønsket å forklare seg til politiet – før det plutselig endret seg for kun kort tid siden.

I avhør har han nå erkjent at det var han som løsnet det dødelige skuddet. Ifølge TV 2 har han imidlertid forklart det var et uhell og at i utgangspunktet hadde med seg våpenet for å skremme.

– Det er én av de tiltalte som har skutt, og som nå har erkjent at det var han som skjøt. Og så mener vi at det er to andre som har medvirket til dette, bekreftet statsadvokat Irlin Irgens overfor TV-kanalen fredag.

Les også

Prinsdal-tiltalt erkjenner å ha skutt Halil Kara

For de etterlatte har det siste halvannet året vært svært vanskelig, forteller bistandsadvokaten.

– Familien har mistet en sønn på 21 år, i et brutalt og skremmende drap, helt uten grunn. Det er noe av det verste en familie kan oppleve. Denne realiteten prøver familien nå å forholde seg til, selv om det er veldig vanskelig, sier Veysel Ince.

Han forteller at Halil Kara etterlater seg far, mor, søster, en storebror han var svært nær og en kjæreste han var i ferd med å etablere seg med. 21-åringen jobbet som lærer for vanskeligstilte barn da han ble drept.

– Familien vil minnes Halil som en god gutt, en omsorgsfull og omtenksom person. Han var en familiekjær, sosial og livsglad type, sier Ince.

Våpen utenfor tinghuset

De etterlatte har fulgt politiets etterforskning tett. De vil også være til stede i Oslo tingrett for å følge rettssaken mot mennene som skal ha stått bak drapet.

– De er forberedt på at det vil bli tøft, sier Ince.

Det er foreløpig uklart hva som er bakgrunnen for at nettopp Kara ble skutt utenfor Prinsdal Grill.

Politiet har knyttet drapet til en konflikt blant kriminelle i Oslo sør, med bånd til det såkalte Young Bloods-miljøet på Holmlia.

I etterkant har det vært andre episoder som politiet ser i sammenheng med drapet, blant annet en skyteepisode på Mortensrud natt til langfredag i påsken i fjor. Her blir bilen til en 35-årig mann pepret med flere skudd like ved Lofsrud skole.

Les også

Her har 23-åringen akkurat skutt mot en forbipasserende bil: – Ville ikke bli tatt med buksa nede

22-åringen som skal ha overlevert våpenet til den medtiltalte 21-åringen på drapskvelden, skal være tilknyttet Young Bloods. I tillegg til medvirkning til drap er han tiltalt for ha vært i besittelse av våpen ved to andre anledninger:

  • 27. desember 2019 i Lørenskog skal han ha båret en ladd pistol i bukselinningen.
  • 14. januar 2020 – fire dager etter drapet på Prinsdal – fant politiet en pistol og en maskinpistol skjult i et hulrom i taket på bilen hans utenfor tinghuset i Oslo.

Mannen har ikke ønsket å forklare seg til politiet, men nekter straffskyld for å ha medvirket til drapet. Det har hans forsvarer, advokat Øyvind Bratlien, uttalt ved flere tidligere anledninger.

19-åringen som satt i bilen med 21-åringen som skjøt, nekter også straffskyld for tiltalen.

Belastende spekulasjoner

For de etterlatte har det vært vanskelig å oppleve at drapet på Kara har blitt koblet til et oppgjør i et kriminelt miljø.

– Familien kjenner Halil godt, og de har alltid vært trygge på at Halil verken er kriminell eller har tilknytning til noe kriminelt miljø. Etterforskningen bekreftet også dette. Slike spekulasjoner rundt Halil har selvsagt vært en ekstra belastning for familien i en ellers tøff tid, sier Ince.

Dagen etter drapet skal den 21 år gamle mannen ha blitt hentet hjemme og kjørt til Sverige. Herfra tok han seg videre nedover Europa, før han til slutt ble pågrepet i den ungarske byen Röszke på morgenen 16. januar. Han forsøkte da å ta seg over grensa til Serbia.

Foruten de tre som er tiltalt i tilknytning selve drapet, er to menn i 20-årene tiltalt for å ha hjulpet 21-åringen med å flykte til Göteborg.

I tillegg til drap er han selv også tiltalt for kroppsskade og trusler i forbindelse med et basketak som oppsto etter skuddet. Da skal han ha slått en av Karas kamerater med våpenet og stukket ham med kniv slik at han blant annet ble påført et kutt over øyet.

Han skal også ha rettet skytevåpenet mot kameraten da han trakk seg unna stedet.

Rettssaken er planlagt avsluttet 17. juni.

Les også

Tre personer tiltalt for Prinsdal-drapet: – Fremstår planlagt

Kommentarer til denne saken