Gå til sidens hovedinnhold

Gustav (9) og Ola (7) testet sommerens morsomste byrom på Grønland: – Superkult!

Olafiagangen er under utredning og nå er den midlertidige sommerriggen i området under Nylandsveien åpnet.

– Superkult, sier brødrene Gustav (9) og Ola (7) om området på Grønland som ble åpnet onsdag.

«Supergrønland»

Olafiagangen på Grønland har siden 2019, da konseptet «Supergrønland» ble valgt av byrådet, vært under utvikling av Oslo kommune. Supergrønland skal bli et leke- og aktivitetsbyrom for barn og unge opp ti 20 år og etter planen skal det endelige byrommet stå klart i 2024.

Les også

33 mill. til oppgradering av Rudolf Nilsens plass: – Dette har vi ønsket lenge

Frem til ferdigstillelsen testes ulike konsepter for å se hva slags aktiviteter og installasjoner som fungerer i praksis og som gir svar på bydelen og Bymiljøetatens sentrale spørsmål: hva har målgruppene lyst til å benytte byrommet til, hvordan kan man samskape aktiviteter med andre aktører og hvor mye aktivitet skal til for at byrommet oppleves som trygt?

– Vi har jobbet lenge med hvordan vi skal kunne skape trygghet og gjøre dette til et fint område. Det vi har kommet frem til er at det ikke nytter med politi og vektere. Det er aktivitet og lek som må til, og det mener jeg vi virkelig har fått til denne gangen, sier prosjektleder fra bydel Gamle Oslo, Leo Rygnestad.

– Passer for barn

To av dem som fikk teste ut noe av utstyret var brødrene Ola (7) og Gustav (9). De har sommerferie fra Tøyen skole og sjekket ut området sammen med FRIGO. Etter sommeren flytter de ut av Oslo. Gustav forteller at han gleder seg, men at det er litt synd når det har kommet et så kult friområde ikke så langt unna der han bor.

– Jeg liker at de har gjort så det passer for barn. I vinter var det skøytebane her og nå kan man sykle. Det er gøy at de har aktiviteter som passer til årstiden, sier han.

Han forteller at han har prøvd sykkelbanen, men at han er mest glad i å spille innebandy.

– Jeg er veldig, veldig, veldig glad i innebandy. Her kan man låne køller, så det er bare å komme selv om man ikke har det hjemme, forteller han.

Lillebror Ola har akkurat testet ut sykkelbanen når han snakker med Avisa Oslo. Han synes det er gøy å sykle, men nå vil han spille innebandy med broren.

– Er det en kølle til her?, spør han før de kaster seg inn i en kamp om ballen.

Midlertidig rigg

Flere hadde møtt opp for å få med seg åpningen av plassen. En av dem var bydelsutvalgsmedlem Stian Amadeus Antonsen (SV) som sa noen ord til forsamlingen. Han mente området hadde gått fra å være et sted man passerer fort forbi til et sted man vil være.

– Det har blitt et område som inviterer til positiv lek – et nytt smykke på Grønland, sier han.

I sommer er det FRIGO (Friluftssenteret i Gamle Oslo) som skal bemanne området. I tillegg skal lokale lag og organisasjoner, som vant fram i «Folkebudsjett Olafiagangen», gjennomføre egne aktiviteter i sommer og i høst.

Den midlertidige riggen for i sommer består av en modulær sykkelbane og forskjellige leke- og sittekonstruksjoner i tre bygget av rimelige materialer. I tillegg er det etablert en grønnsakshage, flere ballbinger og det er lagt opp til utlån av sykler, sykkelhjelper, bandykøller, bordtennisracketer og baller.

I fellesferien holder Olafiagangen åpent fra 12.00 til 19.00 og sommerriggen blir stående ut oktober.

Les også

Sommerskolen avlyser – Julie (7) og Amira (6) får ikke svømme i sommer

Les også

Hundrevis av Oslo-barn kan få drømmene sine knust

Kommentarer til denne saken