Gunhild Stordalen tar et kraftig oppgjør med restauranter som serverer foie gras. På et Instagram-post hun la ut onsdag denne uken har hun listet opp flere kjente restauranter i Oslo og i Europa, og ber folk om å boikotte disse.

– Folk har rett til å vite hvilke restauranter som gir blaffen. Hvis de kan servere et slikt produkt, kan vi bare forestille oss hvor mye de bryr seg om resten av maten de serverer – dyrevelferd, klima og bærekraft eller produsentenes levekår og lønninger.

Hun sier at hun ikke har gjort en systematisk undersøkelse.

– Jeg legger alltid merke til når jeg er ute på restauranter, og jeg gir alltid beskjed til kokken om at dette er uakseptabelt, og sender ut igjen om det er mat med gåselever som andre har bestilt for meg.

Disse restaurantene står på Stordalens boikott-liste

  • Sawan Oslo
  • Restaurant Feinschmecker
  • Chez Colin
  • Noode Barcode / Nodee Sky
  • Stordalen nevner også kjøttforretningen Maschmanns

Arts Restaurant, Ling Ling og Bambus Sushi sto også på Gunhild Stordalens opprinnelige boikott-liste. Disse tre har nå fjernet foie gras fra menyen. Se svar lenger nede i artikkelen.

Lov å importere

Gunhild Stordalen er en innflytelsesrik person som i lang tid ivret for klima og miljø, og dyrevelferd. Hun mener produksjon av gåselever er det aller verste.

– Gjessene eller endene tvangsfores med trakt flere ganger om dagen for at det skal utvikle sykelig fettlever. Over flere uker tvinges dyrene til å spise mer enn de normalt sett ville gjort naturlig gjennom hele livsløpet. Ved avlivning er leveren opptil 10 ganger normal størrelse, og mange fugler kan knapt puste og gisper konstant etter pusten. I tillegg til stress og smerter, forårsaker også trakten ofte store skader på spiserøret.

Hun viser til at flere enn 20 land, mange byer og flere stater i USA har forbudt produksjon av gåselever.

– Men importen fortsetter. Det er like idiotisk som å forby produksjon av narkotika, men tillate storskala import. Politikerne må få opp øynene, og jeg forventer at Støre-regjeringen får på plass et importforbud.

Skaper engasjement

Formålet med Instagram-posten er å avvikle denne industrien.

– Å en gang for alle få avviklet og forbydd denne makabre og uetiske industrien, av et fullstendig unødvendig luksus produkt for eliten.

Instagram-posten har engasjert veldig mange. På et døgn har posten fått flere enn 1100 kommentarer. Stordalen sier at det er overveldende.

– Jeg har ikke kommet gjennom alle enda, men det er en blanding av avsky, forakt, forferdelse og takknemlighet for at noen tar oppgjør med denne malpraksisen. Mange sier at de ikke var klar over hvordan gåselever blir produsert, men at de aldri skal spise det igjen. Det gjør meg både glad og optimistisk å se hvor mye folk bryr seg. Og dette viser hvor stor makt vi har som forbrukere.

Flere restauranter endrer menyen

På Instagram-videoen Stordalen la ut ser vi at hun reagerer at restauranten Michaels i Oslo har foie gras på menyen. Videre ser vi at hun konfronterer kjøkkensjefen på stedet. Til Gunhilds store overraskelse, sier restauranten at de ønsker å fjerne foie gras fra menyen.

Arts Restaurant på Tjuvholmen, som også står på Stordalens boikott-liste, bekrefter at de har hatt en rett som har inneholdt foie gras, men at den nå er tatt av menyen.

Også Ling Ling by Hakkasan har valgt å fjerne gåselever fra menyen. I en SMS til Avisa Oslo skriver daglig leder, Philip Georgsson:

– Vi har tatt en runde på dette internt. Vi har valgt å fjerne den fra menyen. Dette er nå en avsluttet sak.

Restaurantene Chez Colin Oslo og Noode Barcode vil ikke kommentere saken. Avisa Oslo har ikke lyktes å komme i kontakt med Sawan Oslo, Bambus Sushi og Nodee Sky.

Lørdag kveld bekrefter Bambus Sushi i en e-post til Stordalen at de har satt seg inn i materialet, og at også de har besluttet å fjerne foie gras fra sin meny med umiddelbar virkning.

Grønnvasking

Heidi Hjertø, daglig leder i Maschmanns, ønsker ikke å kommentere dette overfor Avisa Oslo. Maschmanns fører foie gras fra Labourdette og Rougié. Labourdette skriver på sine nettsider at de produserer gåselever uten tvangsforing.

Kaja Efskind, kommunikasjonsrådgiver hos Dyrevernalliansen, sier denne produsenten skiller seg ut ved å produsere på en måte som ikke skader dyrene.

– Dette er den eneste etiske produsenten av dette produktet vi kjenner til, sier Efskind til Avisa Oslo.

Forholder seg til lovverket

Lars Erik Underthun, daglig leder ved restaurant Feinschmecker, sier de bruker en produsent som tar dyrevelferd på alvor.

– Vi bruker en seriøs produsent som lager andelever etter forskriftene, som tar dyrevelferd på alvor, sier han til Avisa Oslo.

Underthun sier at produsenten, Rougié, produserer andelever for franske og internasjonale marked.

Den norske importøren av, Rougié, À La Carte Produkter, ønsker ikke opplyse hvilke restauranter de leverer til, men skriver følgende i en SMS til Avisa Oslo:

– Som importør følger vi til enhver tid regler fra Mattilsynet og forholder oss til det norske og internasjonale lovverket som gjelder import og handel av råvarer. Skulle det være en endring i noen av disse, så vil vi selvfølgelig følge etter, skriver Bela Szabo, daglig leder i À la Carte Produkter, i en SMS til Avisa Oslo.

Rougié skriver på sine nettsider at dyrene deres blir foret for hånd to ganger om dagen, og at hvert måltid varer i fem sekunder.

Efskind har sett nærmere på Rougiés beskrivelse av produksjonen og mener dette er grønnvasking av verste sort.

Les også

Nå er det klart hvem som skal drive restauranten på taket: – Bestillingene renner inn

Slik de beskriver produksjonen høres mye hyggeligere ut. Men i realiteten stapper de rør i halsen til dyrene og dytter maten inn i dem. De påfører dyr sykdom med vilje. Det er både uetisk og dyremishandling, sier hun til Avisa Oslo.

Tror ikke på det

Til tross for at noen hevder at foie gras blir produsert etisk, frittgående og uten tvangsforing, kan foie gras-industrien aldri bli det, sier Gunhild Stordalen.

– Det at produsenter er godkjente, eller «tar dyrevelferd» på alvor, trenger ikke å bety noen ting. Å la friske dyr få så mye mat at de utvikler en sykelig tilstand, vil uansett være problematisk, sier hun.

Hun er glad for at flere restauranter nå velger å ta bort foie gras av menyen.

– De restaurantene som til tross for kunnskapen vi har velger å fortsette med dette makabre produktet fortjener dårlig rykte, sier Stordalen.