19. mai klokken 12.25 skal to menn ha begått et grovt tyveri av Thune Gullsmed og Urmaker på Aker Brygge. Det var butikken selv som varslet om tyveriet.

De to mennene på henholdsvis 27 og 36 år fra Latvia skal ha fått med seg en klokke. Det er ukjent hva slags verdi klokken har.

De var først på frifot, men 21. mai ble de to pågrepet og siktet.

To dager senere ble de varetektsfengslet i fire uker.

Butikken meldte ifra

– Det har skjedd i butikkens åpningstid, og det var butikken selv som meldte ifra om tyveriet. Hvordan de har gjennomført tyveriet vil være tema for den videre etterforskningen av saken hos politiet, og derfor kan jeg ikke uttale meg noe mer på nåværende tidspunkt, sier politiadvokat Hilde Dale Torvund til Avisa Oslo.

Videre sier Torvund at politiet i Norge ikke har kjennskap til de to mennene fra før. I kjennelsen fra Oslo tingrett kommer det frem at påtalemyndigheten mener de er mobile vinningskriminelle.

Saken er berammet i Oslo tingrett allerede 1. juni, men det gjenstår blant annet flere oppfølgende avhør av de siktede.

– Vi har en ordning i Oslo tingrett som kalles hurtigsporet, som er benyttet her. Planen er å ta ut tiltale denne uka, og når vi tar ut tiltale så mener vi at vi har nok bevis til å få dem dømt, sier Torvund.

Nekter straffskyld

– Han nekter straffskyld, og sier at han ikke har vært med på det, sier 27-åringens forsvarer, Bjørn Rudjord.

Avisa Oslo har ikke lykkes å komme i kontakt med 36-åringens forsvarer, Henrik Boehlke.

De siktede har i avhør forklart at han kom til Norge 18. mai, og skulle returnere til Latvia 23. mai.

Retten har lagt vekt på at de siktede har en klar intensjon om å unndra seg videre etterforskning og straffeforfølgelse, og at det derfor kan fengsles frem til saken har vært oppe i retten.

I vurderingen er det også lagt vekt på at 36-åringen er statsløs borger med latvisk utlendingspass, uten tilknytning til Norge.