Oslo kommune opplever igjen økt koronasmitte og torsdag sendte byrådet brev til Helse- og omsorgsdepartementet hvor de skriver at Oslo kommune har behov for endringer i TISK-strategien

Etter fredagens pressekonferanse sier Guldvog til Avisa Oslo at er viktig for kommunene å ha klare prioriteringer.

– Vaksinering kommer først, deretter kommer testing, så kommer smittesporing blant de som er nære nærkontakter, slik som husstandsmedlemmer og kjærester. Så er det øvrige nærkontakter, sier han.

For kommuner med stort smittepress kan smittesporingen for øvrige nærkontakter erstattes med at de smittede selv kan ta kontakt med sine nærkontakter, eller noen nær dem kan gjøre det, slik som foreldre og idrettslag, forklarer Guldvog.

I tillegg trekker han fram disse virkemidlene:

  • Mulig å gå til gult nivå på skolene hvis det er nødvendig.
  • Øke munnbind-bruken.
  • Økt bruk av hjemmekontor.
  • Massetesting på skoler med større utbrudd.

– Flest mulig må vaksineres

Guldvog er bekymret for at kommunene sliter med å få folk til å vaksinere seg, samtidig som det er stort press på teststasjonene.

– Derfor oppfordrer jeg flest mulig til å ta vaksine. Nå er det drop-in vaksine mange steder, det er derfor mulig å få vaksine relativt raskt, sier han.

Han sier at de ikke vet hvor mange av de som er uvaksinert som er villig til å ta den.

– Vi tror det er stor vaksinevilje hos de som ikke er vaksinert ennå, sier han. Helsedirektøren mener det kan være andre grunner til at de ennå ikke har tatt den.

Han er usikker på hvor mange som vil vaksinere seg når de åpner for å vaksinere 16- og 17-åringene. Det vil bli gjort løpende vurdering på når de øvrige over 12 år skal vaksineres.

Følger med

De siste to ukene er 49,3 prosent av de registrerte koronasmittede i Oslo barn eller ungdom under 20 år. Guldvog sier de følger med på dette.

– Heldigvis er det fremdeles veldig få barn og unge som legges inn på sykehus. Vi følger tett med på hvor mange i denne aldersgruppen som legges inn. Heldigvis er det slik at de fleste av dem får et kort opphold på sykehus.