Gå til sidens hovedinnhold

Grov rasisme på vaksinasjonssenteret på Sagene: «Sånne som deg dreper vi i USA, jeg skulle ønske vi gjorde det i Norge også»

På kort tid har flere tilknyttet vaksinasjonssenteret på Sagene opplevd grov uoppfordret rasisme. – Helt uakseptabelt, sier bydelen som nå vurderer å anmelde hver enkelt sak.

«Ansatte og frivillige ved bydelens vaksinasjonssenter har ved flere anledninger blitt utsatt for rasisme. Bydelen vil understreke at dette er helt uakseptabelt, og at alle slike hendelser vurderes politianmeldt»

Slik lød deler av meldingen som bydel Sagene postet på sin Facebook-side tirsdag formiddag.

– Vi har hatt alvorlige historier nå som gjør at vi valgte å gå ut med denne meldingen. Vi ønsker å ta sterkt avstand fra alle hatefulle ytringer og diskriminering og rasisme, sier kommunikasjonsansvarlig Kathinka Nordhagen Selsjord i bydel Sagene til AO.

Les også

Måtte ta pause fra sosiale medier etter å ha møtt på Stortinget: – Det har vært tungt

Flere tilfeller siden vinter

Hun forklarer at det nylig har vært to ulike hendelser med grov rasisme ved vaksinasjonssentret på Sagene, men at de siden de åpnet rundt juletider opplevde flere rasistiske småkommentarer fra folk som kom og vaksinerte seg.

– Det har vært flere kommentarer som: «Dere er heldig som får komme hit til Norge», «kom deg tilbake dit du kom» og bruk av ordet «neger», sier Selsjord.

De nyligste tilfellene har vært enda grovere:

– Helt konkret handler den ene hendelsen om en mørk gutt som satt ved siden av en lys gutt, begge ungdom og tilknyttet vaksinasjonssenteret. Det kommer en person inn som skal vaksineres og den lyse gutten sier: «Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?» hvorpå personen henvender seg til den mørke gutten og sier noe sånt som: «Jeg er grunnen til at du er her, hadde jeg ikke donert pengene mine til sånne som deg hadde ikke du vært her». Helt uoppfordret.

Les også

Hanna trodde ikke det hun hørte fra en kunde om nabohotellet: – Det er jo uhørt!

En annen situasjon var også i en konkret vaksinasjonssituasjon der personen som ble vaksinert kom med ytringen: «Sånne som deg dreper vi i USA. Jeg skulle ønske at vi gjorde det i Norge også», ra», ifølge bydelen.

– Den er helt uakseptabel. Dette er ytringer som vi ikke ønsker i vårt lokalsamfunn eller Oslo for øvrig. . Vi ønsker å inkludere og at det skal være plass til alle, sier Selsjord i bydel Sagene.

Les også

«Kongen av Tøyen»: – Rasisme er den største pandemien i verden

Bydelskontoret holder fortsatt på å innhente ytterligere konkret informasjon om tilfellene, men ønsker å gi et tydelig signal om det er nulltoleranse for slik oppførsel.

– Hvor mange er blitt anmeldt hittil?

– Så langt ingen som har blitt anmeldt, vi innhenter fortsatt informasjon og så vurdere anmeldelse i hver enkelt sak.

Les også

Hetsen mot Lan Marie Berg er uakseptabel, motbydelig, feig, uintelligent og en skam for Oslo

Les også

Tar Lan Marie Berg i forsvar: – En blanding av rasisme, kvinnehat og den polariserende klimadebatten

Les også

– Jeg kan ikke engang få ta livet mitt. Er det noen som i det hele tatt forstår hvor jævlig vondt jeg har det?

Kommentarer til denne saken