– Det er jo selvfølgelig helt fantastiske tall for SV. Det gir oss jo enormt mye energi til sluttspurten av valgkampen. Vi har en fantastisk bakkevalgkamp med utrolig mange aktivister som både ringer og står på stand og deler ut løpesedler. For dem som står på nært sagt natt og dag er dette en boost, sier Oslo SVs førstekandidat Kari Elisabeth Kaski til Avisa Oslo.

Uttalelsen kommer etter Opinion-måling gjort på oppdrag av Dagsavisen, FriFagbevegelse og ANB der rødgrønn side får 11 av 19 direktemandater fra hovedstaden, og der SV puster Høyre i nakken i kampen om å være Oslos nest største parti.

Kaski ligger an til å få med seg både Marian Hussein og Andreas Sjalg Unneland, ifølge målingen.

– Det er klart det er det. Vi har jo hatt en stortingsperiode med to fra Oslo, og ellers én fra hvert fylke. Målsettingen vår er å få inn tre. Da vil Oslo bli enda bedre representert, og det vil kunne merkes i Oslo.

Les også

Oslo sier ja til Lan – nei til Jan – og Guri Melby kommer som en rakett!

Trekker fram klimarapportene

Sammenlignet med mai-målingen går Venstre fram 3,6 prosent til 8,7 prosent, MDG går fram fra 7,5 til 11 prosent og SV vokser fra 14,7 til 16,5 prosents oppslutning. Alle disse tre partiene har en tydelig grønn profil, og veksten kommer etter FNs klimapanel (IPCC) la fram sin rapport tidligere denne måneden.

- Tror du IPCC-rapporten fra forrige uke har bidratt til denne boosten vi ser her?

– Det tror jeg, men viktigst så bidrar ipcc-rapporten til at klima har blitt et viktig tema i valgkampen. Vi ser at forskjeller og klima er de to viktigste sakene for folk, det har vi jobbet non stop med de siste årene, og det er den uttellingen vi får på målingen i dag.

– Jeg er veldig glad for at så mange i Oslo er sterkt opptatt av klimasaken. Det vi i MDG ønsker å få til på Stortinget etter valget er jo det samme som vi har gjort i Oslo, kommenterer MDGs Lan Marie Berg overfor Dagsavisen.

Slik gjør partiene det

Slik gjør partiene det på målingen (valgresultat i 2017 i parentes og antall mandater på Stortinget dersom målingen hadde vært valg):

  • Ap 23,4 prosent (-5) og 5 mandater.
  • Høyre 19,9 prosent (-6,5) og 4 mandater.
  • SV 16,5 prosent (+7,2) og 3 mandater.
  • MDG 11 prosent (+5) og 2 mandater.
  • Venstre 8,7 prosent (+0,3) og to mandater.
  • Frp 8,4 prosent (-1,1) og to mandater.
  • Rødt 7,5 prosent (+1,2) og et mandat.
  • Sp 2,8 prosent (+0,7) og null mandater.
  • KrF 1,1 prosent (-1) og null mandater.
  • Andre 0,7 prosent (-0,8) og null mandater.

Bra måling for Venstre og Frp

På borgerlig side gjør Frp og Venstre gode målinger. Begge partiers andrekandidater Jon Helgheim og Ola Elvestuen hadde vært inne hvis målingen hadde vært et valgresultat.

– Dette var hyggelig. Jeg syntes målingene varierer for mye både nasjonalt og lokalt, men det er hyggelig å få en liten oppmuntring, sier Helgheim til Dagsavisen.

Sps Jan Bøhler ville ikke kommet inn på Stortinget. Dette i likhet med gårsdagens måling i VG.