Midt på natten bestemte de to lekne mårdyrene å utfordre hverandre, uanfektet av knirkelyder fra balkongdøren like ved.

Grevlinger har nemlig ikke all verdens hørsel, så de trodde nok de var helt alene i verden.

Den ene rullet en runde rundt i tumultene. Så var det opp på bakbeina, og deretter et målrettet «direkteangrep»!

Filmet

Vaqar Ahmad (43) sto i døråpningen og filmet det hele.

– Jeg skjønte ikke om de sloss eller lekte, eller om det var unge eller eldre dyr, sier Ahmad til Avisa Oslo.

Første gang han oppdaget grevling i hagen, visste han ikke hva slags dyr det var. Men han fikk knipset et bilde og fant ut hva slags dyr familien hadde på besøk.

Skal man vite sånt, må man ringe zoolog Petter Bøckmann ved Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo. Han er kjent fra radio og TV, hvor han svarer på allverdens spørsmål om dyr. Han har skjegg og foretrekker pulverkaffe, og jobber til daglig med undervisning og utstillinger ved museet, som han beskriver seg selv på nettsiden.

Bøckmann har sett videoen, og synes den er koselig.

– Dette er unge dyr, kanskje født i fjor. Mårdyr er lekne, og jeg har selv sett røyskatter leke sisten, sier den alltid blide og energiske zoologen.

– Om grevlingen vil «bite til det knaser», eller er det en myte?

– De kan bite hardt hvis de tror de skal bli spist, ja. De har både dårlig luktesans og hørsel, så det kan være at mennesker kommer brått på dem. Det har hendt at det har vært basketak mellom grevling og folk, sier han.

Bøckmann utelukker ikke at dette er søsken, og at mamma-grevlingen befinner seg i nærheten. Grevling-familier holder sammen helt til mammaen vil ha flere barn, og da jager hun de gamle vekk. Da må de klare seg selv i den skumle Oslo-byen, med alle farer som lurer der ute.

En meter unna

For familien Ahmad på Bryn stemmer det godt, det Bøckmann forklarer. Vaqar raket løv i hagen i fjor høst, og da han snudde seg, sto det en grevling bare én meter unna.

Han tror muligens en grevling-familie har tilhold langs jernbanelinja på Bryn, ettersom han har hatt besøk jevnlig de siste to årene.

Og grevlingene må gjerne bruke hagen som lekepark, om de skulle ha behov for litt plass og flatt underlag for sine aktiviteter.

PS! Ikke vær lei deg om du har grevlinger i hagen. Dyra er nemlig glade i brunsnegler.