Gå til sidens hovedinnhold

Granaten førte til storutrykning og evakuering: – Ikke rimelig grunn til å opprette straffesak

Politiet har avsluttet saken fra desember, hvor to menn fraktet en granat ut av Østmarka og inn i et boligområde i bydel Østensjø.

22 beboere ble evakuert da politi, brannvesen og bombegruppe rykket ut til Østmarkveien 19. desember i fjor.

Aksjonen pågikk i flere timer på ettermiddagen og kvelden.

– Det har ikke blitt opprettet straffesak i denne forbindelse. Det ble naturligvis gjort en del undersøkelser i forbindelse med hendelsen, men resultatet av undersøkelsene var at det ikke var rimelig grunn til å opprette straffesak og starte etterforskning, og saken er avsluttet hos politiet, svarer fungerende påtaleavsnittsleder Andreas Listaul Veiding ved Felles kriminalenhet i Oslo politidistrikt.

Fraktet ut av Østmarka

Samme kveld som storutrykningen, snakket AO med de to mennene som oppdaget granaten. De forklarte at de fant den i Østmarka med metalldetektorer, men ikke hadde mobildekning i skogen.

De var ikke sikre på om den var ekte, og fraktet den med seg i bilen helt til de fikk dekning. Da fikk de raskt beskjed i en gruppe for metalldetektorentusiaster at den kunne være farlig og at de måtte varsle politiet.

Problemet var at bilen deres da sto midt i et boligområde.

Bombegruppen fraktet den gamle eksplosive gjenstanden ut av området og destruerte den senere.

La forklaringene til grunn

Politiet la forklaringene til de to mennene til grunn, sammen med observasjonene gjort av patruljen og bombegruppen på stedet.

– Man kan sikkert stille spørsmål ved om det var en ideell løsning å frakte med seg granaten fra det opprinnelige funnstedet, men politiadvokaten har vurdert at forholdet etter omstendighetene ikke var straffbart, og at det derfor heller ikke var grunnlag for opprettelse av straffesak, fortsetter Listaul Veiding.

Les også

Derfor tok de med seg granaten: – Syns det var uforsvarlig å la den ligge igjen

Les også

Granaten er fjernet – evakuerte beboere kan dra hjem igjen

Kommentarer til denne saken