Glatte veier førte til den travleste dagen på legevakta siden mars: – Det går i ankel- og håndleddsbrudd

KORONATILTAK: Før du kan gå inn på legevakta i sentrum sørger sykepleierne Kjersti (t.v) og Laila for at smittevernhensyn ivaretas. Her sammen med avdelingsoverlege for skadelegevakten, Knut Melhuus.

KORONATILTAK: Før du kan gå inn på legevakta i sentrum sørger sykepleierne Kjersti (t.v) og Laila for at smittevernhensyn ivaretas. Her sammen med avdelingsoverlege for skadelegevakten, Knut Melhuus. Foto:

Tirsdag behandlet legevakta 190 skader. Onsdag var venterommet igjen stappfullt av folk som hadde vært uheldige og sklidd, deriblant også Avisa Oslos reporter.

DEL

Utenfor legevakta i Oslo sentrum blir du møtt med sperrebånd, avstandsmarkører på bakken og en sykepleier med munnbind. Under det provisoriske teltet som er satt opp spør hun om hva det gjelder. Så spør hun om du har testet positivt for Covid-19, om noen i din omgangskrets er syke, om du selv er i karantene eller om du har noen symptomer på korona.

Deretter blir du geleidet inn under neste telt, der nye sykepleiere som Laila og Kjersti møter deg. De ber deg om å sprite hendene, og om å trekke kølapp. De fleste trekker kølapp for skadelegevakten.

Også undertegnede trekker kølapp her. Et uoppmerksomt øyeblikk i trappa på vei hjem fra jobb har ført til en vond ankel og en fot det ikke går an å tråkke på.

190 skader på tirsdag

Klokka har ennå ikke blitt 10 på formiddagen, men allerede er minst 30 personer foran i køen. Venterommet er stappfullt, i tillegg til at det stadig kommer inn hastesaker. En sykepleier må hente en rullestol for at man skal få sitte.

Noen blør fra en hånd, andre har kutt i ansiktet. Men de fleste hinker eller halter, går på krykker, blir kjørt i rullestol eller har hånden i fatle. De har alle én ting til felles: Det har falt på det glatte føret i hovedstaden tirsdag.

Avdelingsoverlege ved Oslo skadelegevakt, Knut Melhuus, forteller at onsdag har vært hektisk for de ansatte ved legevakta.

– Dette er den travleste dagen vi har hatt siden nedstengningen i mars. Men det var bra trøkk her i går også, og særlig på kvelden da det var blitt glatt på veiene. Vi hadde vel 190 skader inne i går. Vi har ikke tall for i dag ennå, men med det trykket som har vært blir det nok en del flere enn i går, sier Melhuus til Avisa Oslo rundt klokken 14.30.

TRAVELT: Melhuus forteller at de som jobber på legevakta liker at det er mange folk innom, men sier at han forstår at pasientene kan synes det tar lang tid når det er stor pågang.

TRAVELT: Melhuus forteller at de som jobber på legevakta liker at det er mange folk innom, men sier at han forstår at pasientene kan synes det tar lang tid når det er stor pågang. Foto:

Noen kompliserte brudd

Melhuus forteller at etter nedstengningen i mars, så ble det ekstremt stille på legevakta.

– Da var vi på rundt 50 prosent av normal pasienttilstrømning. Så tok det seg litt opp i sommer, i takt med at folk var mer ute. Men etter at reglene ble strammet inn igjen i høst ble det på nytt rolig. Helt frem til nå da.

Melhuus sier at legevakta er vant til at det er mer travelt den første dagen med glatt føre. Og at det er de samme skadene som da går igjen.

– Det er en veldig høy prosentandel av de som er her i dag, som har falt ute på isen. Det har jo vært ekstremt glatt en del steder i Oslo. Så det går i ankel- og håndleddsbrudd. Det har også vært noen lårhalsbrudd, samt at noen av bruddene har vært såpass kompliserte at de må opereres. Så ambulansen har gått i skytteltrafikk her i dag, sier Melhuus og legger til:

– Og de som gipser i dag, de har hatt en stri tørn. Men nå er det jo sånn at vi som jobber her, vi synes det er morsomt å jobbe med pasienter og liker at det er mye å gjøre.

IKKE BRUDD: Ikke alle som oppsøkte legevakta på onsdag hadde brudd i ankelen. Sånn som undertegnede, som kom unna med en skinne.

IKKE BRUDD: Ikke alle som oppsøkte legevakta på onsdag hadde brudd i ankelen. Sånn som undertegnede, som kom unna med en skinne. Foto:

Fire og en halv time

Men om pasientene oppfatter det på samme måte er nok heller tvilsomt. Fra Avisa Oslo trakk kølapp, og frem til prat med lege og røntgen var tatt, gikk det fire og en halv time.

– Det var ganske tett i ventearealet på formiddag, og det var veldig trøkk her på starten av dagen. I tillegg tar det litt lenger tid med hver enkelt pasient, da vi må ta en del smittevernhensyn. Og denne type pasienter som kommer nå, de skal det gjøres mye med. De skal snakke med lege, ta røntgen og deretter gipses. Så jeg kan forstå om folk synes det er lenge å vente.

Inne på venterommet det er umulig å holde to - eller i det hele tatt én - meter avstand til andre. Men alle pasientene har munnbind. Noen forteller om den hovne ankelen eller den vonde hånden til dem ved siden av. Avisa snakket med flere, men de ønsket ikke å la seg intervjue. Men historien er lik: De skled. En falt på vei til postkassa, en annen på joggetur mens en tredje hadde kommet helt til jobb før glatta tok han.

– Nå som vinteren er her oppfordrer vi folk til å ha godt fottøy, bruke brodder og gjerne sko med pigger. Skal man sykle gjennom vinteren så burde man ha piggdekk, sier Melhuus.

Og for undertegnedes del? Det ble skinne og smertestillende, men heldigvis ingen brudd.

Artikkeltags

laster
Se kommentarer

Kommentarer til denne saken