Siden april har det vært flere små og store utbrudd av Delta-varianten, tidligere omtalt som den indiske varianten, i Norge. Smitten har kommet som importsmitte fra utlandet og ført til utbrudd flere steder. Det største utbruddet er registrert i Færder kommune, der 75 personer var smittet denne uken.

27 Delta-tilfeller i Oslo

I løpet av en måneds tid har 27 personer blitt smittet av Delta-varianten i Oslo.

Preben Aavitsland, overlege i FHI, uttalte denne uken til Avisa Oslo at han ikke anså det som en bekymringsverdig økning:

– De fleste er vaksinert, og kommunen har god erfaring med å håndtere utbrudd. Men vi er forberedt på at denne varianten i løpet av sommeren kan overta for andre varianter i Oslo og i landet, skriver han til Avisa Oslo.

Han forteller også at det per 24. juni er flere tilfeller som kan ses i sammenheng med hverandre i Oslo, men at han ikke vil betegne det som utbrudd.

Positiv

Torsdag ble «det nye» byrådet i Oslo kommune presentert av byrådsleder Raymond Johansen foran Rådhuset og allerede klokken 12.00 samme dag var Robert Steen tilbake på jobb som helsebyråd.

Fredag forteller han at han er positiv til situasjonen og resultatet av gjenåpningen i Oslo og sier at 27 Delta-tilfeller gjennom pandemien ikke er dramatisk.

– Den eventuelt mørke skyen som kan komme i horisonten nå, er en rask spredning av denne varianten. Vi ser hva som har skjedd i andre land, så det er klart at det er en ukjent faktor, men situasjonen fra mitt ståsted nå er at Delta ikke er noe som har etablert seg med stor styrke i Oslo. Samtidig er det nok ikke noen vei utenom. Per i dag er ikke dette et fenomen som har rammet Oslo, men det kan fortsatt skje, og da må vi være klare, sier han.

Steen forteller at ved de 27 tilfellene som er avdekket har smittesporingen vært effektiv og alle smittede og nærkontakter ble satt raskt i karantene. Han har ikke fått informasjon om at noen av de smittede har blitt alvorlig syke.

– Det regner jeg med at jeg ville fått om det var snakk om alvorlig sykdom, sier han.

Fredag 25. juni klokken 08.00 hadde sykehusene i Helse Sør-Øst 19 innlagte pasienter med covid-19. Det er stor forskjell fra toppen 7. april i år, da det var 269 innlagte.

– Kappløp mellom virus og vaksine

De neste to ukene, i uke 26 og 27, skal det settes 140.000 vaksinedoser i Oslo. Omtrent 100.000 er førstegangsvaksiner, mens de resterende 40.000 er til dem som har kommet så langt at de snart er fullvaksinert.

Innen utgangen av uke 29 skal alle personer over 18 år ha fått tilbud om vaksine, opplyser Steen.

– Det er gledelig, for nå er det snakk om et kappløp. Fremover må vi vaksinere så fort og mange vi kan. Det er et kappløp mellom virus og vaksine og jeg har stor tro på at vaksinen kommer til å vinne, sier han optimistisk.

Han understreker også at smittetallene går ned etter hvert som flere blir vaksinert.

– Vi hadde 21 tilfeller i går og klokken 14.00 i dag, fredag, var det registrert sju tilfeller. Ettersom vi startet uken med rundt 50 tilfeller var vi redd for at det kunne komme en stigning, men den har ikke kommet. i Forrige uke hadde vi 236 smittede totalt, og vi må tilbake til september/oktober i fjor for å finne så lave tall, avslutter han.