– Vi er fornøyd med å ha fått gjennomslag for synspunktet om at politiets samlede reaksjon i dette tilfellet var uforholdsmessig, sier forsvarer Carsten Smith Elgesem.

Dette er første gang aktivister fra Extinction Rebellion frikjennes fullt ut i en norsk rettssal, skriver aksjonistgruppa i en pressemelding.

Aktivitetsgruppa Extinction Rebellion gjennomførte i mars i fjor en aksjon for å sette søkelyset på klimaendringer. Tre aktivister ble stoppet av politiet og bøtelagt etter å ha gått på ski opp Bogstadveien. De nektet å betale boten, og dermed havnet saken i Oslo tingrett.

– Det er digg!

Aktivisten Anders Stai Fougner var en av de tiltalte. Han sier til Avisa Oslo at frifinnelsen føles bra.

– Det er digg! Vi har mye bøter som skal dekkes i XR, og så har vi en bøtekasse, så nå kan den brukes på andre ting, så ja vi er fornøyd.

Han tror frifinnelsen gir aktivistgruppa mer selvtillit.

– Jeg håper dette gir oss en boost og litt guts. Og at vi får mer mot til å prøve ting. Som for eksempel hvis vi blir pågrepet, så kan vi utfordre de bøtene og arrestasjonen med viten om at de kanskje ikke blir stående, sier han.

Fougner tror arrestasjonen skjedde fordi politiet ikke er vant med måten grupper som Extinction Rebellion aksjonerer på.

– De er vant til at folk søker om det på forhånd og møter opp til avtalt tid. Når de møter på noe annet som det vi gjorde i Bogstadveien, så er de ikke vant til å bedømme ytringsfriheten opp mot ordensforstyrrelser.

Fougner sier de ikke har fått feiret dommen så mye som de ønsker på grunn av koronaen.

– Jeg har feira litt på privaten liksom. Og så har det vært litt greier på sosiale medier.

Støtter seg på Navanlyj-dom

Dommen støtter seg på en dom fra 2018 i Den Europeiske Menneskerettsdomstol (EMD) mellom opposisjonspolitiker Alexi Navalnyj og den Russiske stat som begrunnelse for frifinnelsen.

Putin-kritikeren Navalnyj har arrangert flere protester, og sitter for tiden fengslet etter å ha blitt dømt for brudd på meldeplikten. I tillegg er rundt 800 personer arrestert for å ha protestert mot dommen.

I dommen fra EMD heter det at en fredelig demonstrasjon, «peaceful assembly», i utgangspunktet ikke skal trues med kriminelle sanksjoner, spesielt frihetsberøvelse.

Dommeren i Oslo tingrett vektlegger i sin begrunnelse aksjonens fredelige og humoristiske form og kaller det «et avslappet og humoristisk lite opptog».

Videre skriver dommeren «skiløperne fylte veibanen knapt mer enn to-tre elsparkesyklister eller syklister i bredden – noe man ofte ser i Hegdehaugsveien og Bogstadveien en lørdag formiddag».

– Hindret trafikken

Avisa Oslo har ikke lyktes med å få en kommentar fra Oslo politidistrikt torsdag kveld.

I dommen kommer det fram at politiet mener det var grunnlag for arrestasjon og bøtelegging.

Ifølge en av politibetjentene som arresterte de tre aksjonistene hindret «skiløperne i gaten trafikken og skapte fare for mulige uheldige trafikale situasjoner».

Politiet har i tillegg forklart at de tre aksjonistene ble bøtelagt fordi de brøt et klart og tydelig påbud fra politiet om å gå på fortauet.