Det var onsdag kveld at instagrammeren Alexandra Backström delte sin kritikk av Andreas «Tix» Haukelands tekster på sin egen Instagram-profil.

Det var 730.no som først skrev om saken.

Debatten ble sparket i gang etter at Haukeland krevde en uforbeholden unnskyldning fra Dagbladets anmelder, etter at han slaktet artisten og MGP-bidraget «Fallen Angel».

– Hvis Tix skal få en unnskyldning fra en anmelder for ordbruken hans, så fortjener vel kvinner en unnskyldning fra Tix, sier Alexandra til Avisa Oslo.

Småbarnsmoren, som til daglig jobber med kommunikasjon og PR, skrev følgende på sin Instagram:

(Se resten av innlegget lengre ned i saken)

– Jeg mener ikke å henge ut TIX for at han en gang var ung og dum, men han må stå til ansvar for det han har vært med på å skape, forklarer Backström.

Hyklersk

Hun syns det er positivt at artisten ønsker å fronte mental helse, men reagerer på at han ikke ser sine egne feil.

– Det handler om at han må feie for sin egen dør før han går ut som en forkjemper for mental helse, understreker hun.

– Tix snakker om viktigheten av å være et godt forbilde. Han argumenterer med at man skal være varsom med ordbruken og oppmerksom på signaleffekten. Dette er argumenter man kan sende rett tilbake til han og han misogynistiske uttalelser.

– Hvorfor skal vi kvinner finne oss i å bli kalt horer, luremus, løse, spør hun oppgitt.

– Det er åpenbart at uttalelsene hans underbygger en ukultur som innebærer sexpress og seksuell vold, begge deler store årsaker til at kvinner sliter med mental helse, fortsetter Backström.

Hun legger til at mental helse ikke er kjønnsspesifikk, og at når TIX selv er opptatt av å snakke om mental helse for menn, bør han ikke overse utkallelsene han tidligere har hatt som underbygger en ukultur mot kvinner.

– Mental helse er mental helse. Det skurrer for meg, sier Backström.

– Jeg vet at misogyni er et sterkt ord, men dette er en form for kvinnehat.

Unnskylder ikke

Da Tix gjestet NRKs «Debatten» onsdag kveld, der Dagbladets anmelder spiste pannebåndet samt de knuste brilleglassene til artisten, sa Tix at han ikke angret på tekstene sine.

Saken fortsetter under bildet.

Selv tror Backström at oppstyret rundt anmeldelsene av Tix' MGP-bidrag, er et PR-stunt.

– Oppstandelsen rundt uttalelsen til anmelderen i Dagbladet føles som et PR-stunt, fordi Tix ikke er villig til å reflektere rundt sine egne uttalelser og holdninger, skriver hun på Instagram.

Hun mener han har bevist gang på gang at han ikke trenger å ty til kvinnefiendtlig språkbruk for å få streams.

– Han har til de grader bevist at han kan lage musikk som blir streamet masse, og bli spellemannsnominert, helt uten å bruke nedsettende og vulgære omtaler av kvinner, poengterer Alexandra.

– Burde ta avstand

Hun ber nå artisten om å ta et oppgjør med fortiden sin:

– Jeg håper Tix vil bruke sin posisjon i det offentlige rom til å snakke om viktige tema som mental helse, være et godt forbilde, men ikke prøve å feie under teppet det at han tidligere har hatt veldig stygge omgivelser av kvinner i låtene sine. Han burde ta avstand fra den måten han har omtalt kvinner på tidligere, og rense den lufta. Så kan han gå videre som et godt forbilde.

– Jeg har ikke lyst til å angripe Tix. Det virker som han har lyst til å gjøre gode endringer, men jeg syns det er viktig at han anerkjenner sine veldig store feilsteg, avslutter hun.

Torsdag ettermiddag svarer Tix på kritikken via sin Instagram-profil. Artisten skriver følgende:

– Jeg har, eller har aldri hatt, noen intensjon om å såre noen. Jeg vil beklage til alle som har følt seg tråkket på av låtene. Det var ikke meningen, og jeg er oppriktig lei meg.

Avisa Oslo har ikke lykkes å komme i kontakt med Tix eller hans management.