Alle de tidligere dommene mot 37-åringen er av langt mindre omfang enn saken han nå delvis har tilstått å være involvert i. Det viser Avisa Oslos gjennomgang av dommene mot 37-åringen.

Han har aldri blitt dømt for befatning med amfetamin, men hasj, marihuana og litt kokain, viser AOs gjennomgang av dommene.

Delvis tilståelse

Den tiltalte Oslo-mannen har avgitt en delvis tilståelse etter å ha blitt pågrepet av Tolletaten i Moss 29. juli, da en vogntogfører var i ferd med å losse seks store, blå bager som viste seg å inneholde amfetamin verdt et sted mellom 80 og 90 millioner kroner, avhengig av hvordan mengden splittes opp ved salg.

Vogntogsjåføren som hadde kjørt over svenskegrensen ved Svinesund, er også tiltalt i norgeshistoriens største amfetaminsak.

Avisa Oslo avdekket saken 18. oktober i fjor, etter at politiet hadde holdt saken hemmelig siden pågripelsene.

Tiltalt

Statsadvokatene i Oslo har tiltalt føreren, en 58 år gammel nederlandsk statsborger, for å ha innført den enorme narkotikamengden, og Oslo-mannen for å ha mottatt. I alt fem av seks bager med hvitt pulver var losset da tolletatens tjenestepersoner overrasket de to på en Shell-stasjon i Moss.

37-åringen skal ha da kommet til stedet i en hvit varebil, og i den ble det beslaglagt snaut ett kilo hasj, fremgår det av tiltalen.

Oslo-mannen er også tiltalt for oppbevaring av 2,1 kg cannabis i en leilighet i Oslo, en leilighet som ble ransaket dagen etter det enorme beslaget.

AO har tidligere fått opplyst av mannens forsvarer erkjente delvis straffskyld i politiavhør. Han ble løslatt fra varetekt i oktober i fjor, mens nederlenderen fortsatt sitter varetektsfengslet.

Dømt jevnlig

Som 19-åring i 2004 mottok 37-åringen sin første narkodom. Han ble året før observert av politiet ved Eika ved Akerselva, hvor en politispaner så ham legge noe under en stein. Det viste seg å være en fyrstikkeske med 12 gram hasj.

I 2004 ble han også dømt for uaktsomt heleri av mobiltelefon, tyveri av ei bukse, oppbevaring av 15 gram hasj samt snaut ett gram kokain han prøvde å svelge under en pågripelse på Stortorget. Dommene ble dermed slått sammen til én fellesdom.

Året etter ble han dømt for oppbevaring av 119 gram hasj og 0,58 gram kokain på Grønland. I tillegg ble han pågrepet på Oslo lufthavn med litt hasj etter ankomst fra Nederland.

Han ble også dømt i 2011 og 2012 for befatning med narkotika, samt i 2017, hvor han ble dømt til ett års fengsel etter at straffesaken hadde hatt en unormal lang liggetid.

Han anket dommen til Borgarting lagmannsrett, som nektet anken fremmet.

Dommen i Oslo tingrett i 2016 var den åttende dommen mot ham, og han var til da bøtelagt fem ganger. I all hovedsak dreide dommene seg om narkotikaforhold, men aldri mer enn oppbevaring av fire kilo hasj.

Nå risikerer han en straff på et sted mellom tre år og 15 års fengsel.

Les også

Stemmer fra innsiden: