– Ja, det merker vi. Det startet for alvor i går, sier Anders Sture, daglig leder i Svea Fyrverkeri.

Svea har showroom og utsalg i Fred Olsens Gate ved Jernbanetorget, i tillegg til at de leverer fyrverkeri til rundt 20 forhandlere i hovedstaden.

I sentrum er det åpent hele året for kjøpere som har innkjøpsbevis fra Oslo kommune, men denne uken er butikker og utsalgssteder over hele landet åpne for privatkunder.

99 prosent

De neste dagene er de viktigste for oss gjennom hele året. Det er disse dagene vi har rundt 99 prosent av omsetningen vår i det private markedet, sier Sture.

I fjor ble det kommunale fyrverkeriet i Oslo sentrum avlyst på grunn av fare for smittespredning, og i desember i fjor vedtok Oslo bystyre i sin budsjettbehandling for 2021 å ikke prioritere penger til offentlig fyrverkeri. Vedtaket kom som en følge av et kuttforslag fra Bymiljøetaten tidligere på høsten i fjor.

Kuttet ble vedtatt av flertallet i byrådet pluss Rødt mens opposisjonspartiene stemte imot forslaget.

Sture forteller at fjorårets avlysning ga Svea Fyrverkerier en "all time high" omsetning i fjor. Med årets avlysning tror han det samme vil gjenta seg på tampen av 2021.

– Folk vil ha fyrverkeri

En annen som innrømmer at han jublet stille inni seg da det ble klart at Oslo kommune avlyser årets fyrverkeri var daglig leder i Maximgruppen, "Fyrverkerikongen" Kurt-Harry Oksnes.

Maximgruppen har utsalgsboder over hele Norge i dagene før nyttårsaften, og bare i Oslo har de over 30 boder.

Også han merket økningen i etterspørselen etter fyrverkeri for ett år siden.

– Jeg mistenker at vi vil merke det også i år. Folk vil ha fyrverkeri, og at det kommunale fyrverkeriet avlyses fører av erfaring til en økning i det private markedet, sier han.

Stjerneskudd er favoritten

Oksnes forteller at i Oslo er det stjerneskudd som er den store salgsvinneren.

– Vi er inne i en tid der folk har behov for å ha litt ekstra tro på fremtiden, og i stjerneskudd, likesom fakler, ligger det håp når du står og holder det i hånden. Det er en følelse mange gleder seg ti å kjenne på, tror jeg.

Flere politikere og organisasjoner argumenterer med at skader på mennesker og utfordringer for dyr må føre til et forbud mot fyrverkeri. Det tror ikke Oksnes blir aktuelt.

– Vi nordmenn vil feire det nye året, hvert år. Vi kan ikke se for oss at det vil komme et forbud. Nyttårsaften og feiringen av den er en gammel tradisjon i Norge. Det er en feiring som står sterkt, med lange tradisjoner, og det skal mye til for å få endret på det, sier han.

– Best på avstand

Men hva skal man gjøre for å fyre opp fyrverkeri på en sikker måte. Svaret er klart fra fyrverkerigigantene.

– Bruk beskyttelsesbriller, tenn lunta og ikke bland fyrverkeri med alkohol, sier begge to.

– Og husk at fyrverkeri er best på avstand, legger Anders Sture til.