– Kjenner jeg blir forbanna av arrogansen til Guri Melby, sier Oslo MDGs nestleder Rauand Ismail.
Utspillet kommer etter et lengre NTB-intervju der kunnskapsministeren uttaler seg kritisk til bruken av hjemmeskole rundt om i kommuner med strenge korona-restriksjoner.
– Det er ingenting som trenger å tilsi at rødt nivå betyr én dag på skolen i uka, sier Melby til nyhetsbyrået.
Ba kommunene forberede seg bedre
I intervjuet viser hun til at regjeringen ga kommunene nærmere 20 milliarder for å håndtere pandemien i fjor og at det så langt i år er bevilget 8,6 milliarder kroner til koronahåndtering til kommunesektoren.
– Det er én milliard mer enn de ventede utgiftene, sier Melby.
Hun ber kommunene forberede seg bedre.
– Nå er vi nødt til å tenke at sånn blir det resten av dette skoleåret. Det er veldig stor fare at disse kommunene hvor man går på gult nå, vil gå tilbake på rødt, sier hun med henvisning til kommunene i Oslo-området som til onsdag kan trappe ned de strengeste tiltakene på barneskolene og barnehagene.
Dette ettersom regjeringen tillot gult nivå også i Oslo.
Lurer på hvor de ledige lokalene er
I NTB-saken trekker Melby fram å sette opp ekstra busser, omorganisere skoledagen og hente inn ekstra vikarer som grep for å gi elevene mer fysisk undervisning. Det samme gjelder å leie ekstra lokaler.
– Kanskje Melby også kan fortelle oss hvor vi skal finne de ledige lokalene og ikke minst alle de kvalifiserte vikarene som trengs for å gi 80.000 elever en vanlig undervisning som ivaretar smittevern, spør imidlertid MDG-politiker Ismail.
Ismail sitter til daglig i kultur- og utdanningsutvalget i Oslo kommune. Hans oppfatning er at skolene i hovedstaden jobber på spreng med å kunne gi elevene undervisningen de har krav på.
– Klart det er vanskelig. Det er vanskelig for absolutt alle akkurat nå. Men Melby må ha bodd lenge nok i Oslo til å forstå at det ikke finnes nok skolelokaler eller kvalifiserte lærervikarer til å gi elevene en vanlig skolehverdag under korona, raser Ismail i retning kunnskapministren, som selv har fartstid i Oslo-politikken som byråd for miljø og samferdsel.
– Bør være litt forsiktig
Ismail understreker at Oslo-skolen selvfølgelig skal gjøre alt de kan for å gi elevene en nyttig og lærerik skolehverdag. Han mener imidlertid at det finnes noen fysisk og praktiske grenser for å få det til når koronatiltakene skal være strengest.
– Det kan umulig være en god løsning å busse halvparten av osloskolen rundt omkring i byen mens Oslofolk har de strengeste hittil i pandemien, fortsetter Oslo MDGs nestleder, som opplever at Melby forsøker å slå politisk mynt på den vanskelige situasjonen.
Byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) har på sin side kommet med en pressemelding etter utspillet fra kunnskapsmisteren.
– Jeg er helt enig i at vi må strekke oss så langt vi kan, og vi kan alltid bli bedre. Men statsråden bør være litt forsiktig med å mene altfor mye om hvordan ting løses lokalt. Jeg har selv stilt spørsmål ved løsninger på enkeltskoler i Oslo, og så viste det seg å være gode grunner til at ting var som de var. En statsråd sitter enda lenger unna virkeligheten. Jeg forventer derfor litt mer forståelse for skolenes situasjon, skriver Thorkildsen i meldingen.
Deretter legger hun til:
– Vi er mange i samme båt her nå, men Oslo og de andre storbyene er i en spesiell situasjon. Vi har stått midt i denne pandemien i snart elleve måneder. Det gir oss ekstra store utfordringer. Det lærerne og de andre ansatte på skolen trenger fra regjeringen er ressurser og hjelp, ikke kjeft.
Melby: – Rart om ikke noe kapasitet kan benyttes mer
– Jeg har verken vurdert eller uttalt meg om tilbudet i Oslo spesifikt, i intervjuet kom det klart fram at jeg ser at mange, både skoleeiere og enkeltskoler, har strukket seg langt for å finne gode løsninger, mens andre har valgt løsninger som gir et mindre omfattende tilbud til elevene, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) til kritikken.
Hun sier at hun vet at dette er en krevende situasjon, men at hun likevel forventer at Oslo og alle andre kommuner tar oppfordringen om å tenke nytt om tiltak på alvor.
– Ikke bare avvise den med at det er umulig å gjøre mer for elevene, slik det hevdes her. Rett og slett fordi det er så viktig for elevene å være på skolen at vi alle må gjøre det vi kan for å gi et så godt tilbud som mulig.
Melby peker på at vi er i en situasjon nå der både lokaler er tomme og mange er permitterte på grunn av smitteverntiltak.
– Det er rart om ikke noe kapasitet her kan benyttes mer. Biblioteker og kommunale kulturlokaler som ikke er åpne, har man vurdert om de kan brukes? Konferanserom og forsamlingshus over hele byen har stått tomme i snart et år. I desember skulle byrådet iverksette flere tiltak for å få flere vikarer. Hvordan har det gått? Har de laget en vikarplan? Har de oversikt over egen vikarbruk?
Bergen har inngått et samarbeid med Høgskolen for å få flere studenter som vikarer, og Melby spør om Oslo har gjort noe lignende.
– Vi har gitt milliarder til kommunene for å kompensere også skoler og barnehager for koronatiltak og det skal vi fortsette med. Så får jeg rapporter fra blant andre Utdanningsforbundet om at pengene ikke når fram til elevene, da er det mitt ansvar å følge det opp. Det er over ti måneder siden pandemien startet, har alle kommuner brukt pengene vi har bevilget på å også sikre skoletilbudet lokalt?