Gå til sidens hovedinnhold

«Furia» aktuelle Pål Sverre Hagen: – Oslo er en by som er preget av alle som kommer hit

Med en fot i Stockholm og den andre i Oslo er Pål Sverre Hagen glad for å endelig kunne reise fritt mellom landene igjen. – Jeg har aldri vært så lenge borte fra byen min som under pandemien, forteller han.

Som politimannen «Asgeir» i TV-serien «Furia» er Pål Sverre Hagen fast gjest i mange norske stuer for tiden. Thriller-serien har kun tre dager etter premieren seilt opp som en av Viaplay sine mest sette serier noensinne.

Tematikken i TV-serien er tung. Vi møter Asgeir, en alenepappa på flukt fra den russiske mafiaen, som blir tvunget til flytte til vestlandet for å slippe unna de nådeløse leiemorderne som jakter på ham.

Men idyllen i den naturskjønne bygda brister raskt da Asgeir kommer på sporet av en høyreekstremistisk gruppe. En terroraksjon skal være på trappene, og politimannen blir dratt inn i de dramatiske hendelsene.

– Dette er først og fremst en spenningsserie, liker du det håper jeg «Furia» er en reise du vil sette pris på, sier Pål Sverre.

Men det er ikke bare spenningen som preger «Furia», tilbakeblikk til 22. juli og et fokus på ekstremisme og fremmedhat gjør serien høyaktuell i disse tider.

– Tematikken som ligger i bunnen tar jo utgangspunkt i virkelige hendelser. Serien prøver å snakke om mekanismene i ekstremismen, i dette tilfelle høyreekstremismen, og drar det inn i vår tid.

Han håper «Furia» kan bidra til at TV-seerne diskuterer og snakker sammen etter at de har skrudd av TV-en.

– Kan denne fiksjonsserien så en ny tanke, holde samtalen om dette temaet gående, så hadde jo det vært helt fantastisk. Og det er jo noen mekanismer i rasisme og ekstremisme som alle vi i samfunnet må forholde oss til. Det er vel slik at om ikke alle i et samfunn har det bra, så har ingen av oss det ordentlig bra.

– Jeg doblet huslånet for å komme meg innenfor ring 2

Nomade

Når vi møter skuespilleren på Youngstorget i Oslo sentrum, har han nettopp flydd inn fra Sverige. Det er en reise han er vant til å ta.

Sammen med sin svenske kone og deres tre barn bor han vanligvis rett utenfor Stockholm, i den vakre svenske skjærgården på østkysten. Men familien trives også i Norges hovedstad, og har derfor et hus på Nesodden.

– Det moderne livet gir jo sånne muligheter. Nå er det få av oss som har vært på jobb på snart år, så det går an å få det til. I tillegg har vi i vår en familie en struktur som gjør at det funker å leve sånn.

Både Pål Sverre og kona har yrker som gjør at de jobber litt i rykk og napp.

– Jeg har veldig intense jobbperioder, så har jeg lange perioder fri, og sånn har hun det også, så vi finner løsninger, forteller han.

Tinashe Williamson: – Rasisme er fatalt – og kan ramme alle

Ulike kulturer

Etter mange år i Sverige føler han fortsatt en sterk tilknytning til Oslo. Det er her han hører hjemme. Og selv om Norge og Sverige er naboland og i mange tilfeller har mye til felles, var forskjellen på livet i to byene større enn hva han hadde trodd.

– Det er en annen greie.

Det ble ekstra tydelig da han under pandemien ble tvunget til å være lenger borte fra Oslo enn han noensinne har vært før.

– De ga meg muligheten til å se byen i et nytt lys., og det er interessant hvordan Oslo plutselig ble mindre enn hva jeg hadde tenkt tidligere.

– I Stockholm har man følelsen av å være i en storby, man klarer ikke å få helt oversikten, det er så mye større, legger han til.

– I tillegg ser nok Stockholm på seg selv som en europeisk metropol i langt større grad enn Oslo, som er litt mer «rotihop».

Også når det kommer til menneskene er forskjellen på Osloboere og Stockholmerne større enn hva skuespillerne ante før han flyttet over til «søta bror».

– Altså, man kan si det slik: det fins stockholmere, også har du resten av svenskene. Og de andre svenskene er lettere for oss nordmenn å forstå. Stockholmere har en egen greie.

Han forklarer nærmere:

– Oslo er en by som er så preget av alle innflytterne. Preget av alle folkene som har kommet hit på grunn av karriere og nye muligheter. Oslo lever med det på en annen måte enn hva Stocholmerne gjør. Stockholm suger folkene inn i seg selv og gjør dem til Stockholmere.

– Hele Norge preger Oslo, men hele Sverige preger ikke Stockholm. Der blir man en del av byen, avslutter den evig reisende skuespilleren.

Dette er det eneste trinnet på skolen som får svømming – reiseveien er på 1,5 timer

Disse kjendisene skal være med i sesong tre av «Kompani Lauritzen»

Kommentarer til denne saken