– Alle i hele Distrikts-Norge stiller jo krav nå til hva som skal realiseres i regjeringsplattformen. Hvor er byrådet?

Det spørsmålet stiller Oslo Høyres leder Heidi Nordby Lunde. Avisa Oslo møter Nordby Lunde rett før den avtroppende regjeringens framlegg av statsbudsjettet, og selv om hennes partikolleger er på vei ut av regjering, lover hun å kjempe for Oslos interesser også i tida framover.

I den forbindelse savner Høyre-politikeren at det rødgrønne byrådet er tydelige på hva de forventer av regjeringsplattformen til Ap og Sps kommende regjering.

– Ikke noe vi ønsker å dele med mediene

Avisa Oslo tok i forrige uke kontakt med byrådet og ba om innsyn i byrådets innspill til regjeringsplattformen. Svaret fra byrådets side var at det ikke er sendt over noe dokument fra byrådet til regjeringsforhandlingene, og at det dermed ikke var noe å få innsyn i.

På oppfølgende spørsmål om byrådet ikke har gitt noe skriftlig innspill i det hele tatt, svarte Raymond Johansens stabssjef og byrådssekretær Halvard Hølleland følgende:

– Ikke fra byrådet, men vi har selvsagt gitt noen innspill i partilinjen.

– Vi har gitt våre innspill og har god kontakt med de som forhandler. Innspillene er ikke noe vi ønsker å dele med mediene, svarer Oslo Aps leder Frode Jacobsen da Avisa Oslo tar kontakt for å høre hvilke krav som har kommet via partilinjen.


Stiller fem krav

Oslo Høyres leder Heidi Nordby Lunde etterlyser at byrådet er åpne om hva de krever av regjeringen. Selv nølte hun ikke et sekund med å komme med sine krav:

  • Utbygging av Aker sykehus.
  • Bygging av Oslo fengsel i hovedstaden.
  • Realisering av Manglerudtunnelen.
  • At kommunene og fylkeskommunenes inntektssystem ikke endres i Oslos disfavør.
  • At byvekstavtalene består.

– Aker sykehus ville vært et lokalsykehus for hele Groruddalen. Manglerudtunnelen ville gitt bedre bomiljø og byutviklingsmuligheter for 50.000 mennesker. Inntektssystemet sikrer at Oslos inntekter beholdes i Oslo og ikke havner i distriktene. Og byvekstavtalene betyr realisering av kollektiv- og samferdselsprosjekter i Oslo, oppramser Høyre-politikeren.

– Det burde være fem helt rimelige krav, mener Nordby Lunde om kravene, samtidig som hun utfordrer til å byrådet legge fram sine egne.

Avisa Oslo har tirsdag forelagt byrådslederens kontor utspillet fra Oslo Høyres leder og gjentatt spørsmålet om hvilke krav og innspill byrådet har til ny regjeringsplattform.

– Vi har ikke behov for å gå ut i mediene med kravlister til en pågående forhandling, lyder svaret frastabssjef og byrådssekretær Halvard Hølleland.