– Dette er et spill for galleriet, sier Venstres gruppeleder Hallstein Bjercke til Avisa Oslo.

Han sikter til Raymond Johansens utspill til VG, der han og nærings- og eierskapsbyråd Victoria Marie Evensen (Ap) legger frem sine planer for å tilby Oslos befolkning en rimelig fastprisavtale, gjennom Oslos heleide strømselskap Hafslund Eco.

Til avisen sier Johansen at de er avhengige av å få med seg regjeringen for å få gjennomført forslaget.

– Det handler om grunnrentebeskatning som gjør at vi ikke kan tilby det til våre privatkunder. Derfor må finansministeren på banen.

Det er dette som får Venstre-gruppeleder Hallstein Bjercke til å reagere.

– Raymond foreslår å gi folk billigere strøm med en modell han ikke styrer over selv, han må få lov av regjeringen til å gjøre det. Samtidig styrer han over Norges største strømselskap, så hvis han vil gi kundene billigere strøm, kan han bare instruere selskapet til å gjøre det, mener Bjercke.

Opposisjonspolitikeren mistenker byrådslederen for å vise at han er på lag med dem som har høye strømregninger» – uten å måtte ta ansvar for å gjøre det.

– Dette byrådet har en lei tendens til å si at de har lyst til å gjøre veldig mye, bare de får lov av staten, når de egentlig har dette handlingsrommet selv. Jeg er enig med Johansen i at også folk i Oslo bør få lov til å kjøpe strøm til samme pris som kraftkrevende industri på Vestlandet får, men det er på siden av saken.

Hard medfart fra Frp og FNB

En som er hakket mer mistenksom til byrådslederens planer er Frps finanspolitiske talsperson i bystyret Lars Petter Solås.

– Raymond Johansen vil sette i gang en vervekampanje for å få flere kunder og enda større inntekter til strømselskapet sitt. Kommunens ekstrainntekter må komme alle Oslo-folk til gode, ikke brukes i en markedsføringskampanje, sier han til Avisa Oslo,

– Jeg har tidligere i vinter etterlyst at byrådet kommer på banen med lokal strømstøtte, men så sent som 30. januar avslo byrådet å bruke de enorme ekstrainntektene på folk som bor i Oslo. Da fant de et fikenblad å gjemme seg bak og skyldte på at det var regjeringen som hadde ansvaret for den nasjonale energipolitikken.

Solås mener man heller burde dele kommunens ekstrainntekter fra salg av strøm gjennom Hafslund direkte ut til byens husstander.

– Oslo kommune er til for å gjøre det beste for Oslo-folk, ikke for å bruke ressursene på å verve kunder til sin kommunale strømprodusent.

Solås får støtte fra Cecilie Lyngby fra Folkets parti FNB (FP), som sier at hun har store problemer med å ta Raymond Johansen på alvor i denne saken. Hun viser til at Tokke kommune i Telemark allerede har et pristak på 37 øre og byrådet helt fint kunne gjennomført noe lignende i Oslo.

Samtidig mener Lyngby at byrådet har store interesser i å tjene på de høye strømprisene, i og med at de vil gjennomføre sin politikk.

– Raymond Johansen er en av Norges største strømskurker, selvfølgelig kunne han gjort noe med strømprisene, men han velger heller å tjene penger som hakka møkk, sier Lyngby til Avisa Oslo.

Hun mener at det samlede avgiftsnivået i Oslo er altfor høyt, og at dette igjen vil gå utover kjøpekraften og hvor mange som bruker penger på restauranter og lignende. Dette mener FP-lederen er alvorlig i pandemien.

– Johansen burde utsette prosjekter som 13 milliarder til sykkelveier for å føre en politikk til det beste for folket, mener Cecilie Lyngby.

Krever reelt lavere priser

Sofia Rana, bystyrerepresentant for Rødt, sier at Rødt forsøkte å forhandle inn en slik ordning i Oslobudsjettet, men at byrådet ikke ønsket det på daværende tidspunkt.

Rana mener det er en helt klar forutsetning at byrådets planer faktisk innebærer en lavere totalpris for Oslo-folk året gjennom.

– Da vi tok tilbake eierskapet i Hafslund Eco, var det nettopp fordi vi ville sikre at verdiene tilhørte fellesskapet. Det sier seg sjøl at Oslo nå må ta grep for innbyggerne, slik vi har sagt gang på gang siden september i fjor. Poenget med at fellesskapet eier er jo at det skal komme fellesskapet til gode, sier Rødt-politikeren til Avisa Oslo.

Rødt mener også at Oslo kommune ikke bare burde begrense seg til å bruke sitt Hafslund Eco-eierskap. Kommunen eier også 50 % av Fortum Oslo Varme – landets største leverandør av fjernvarme.

– Veldig mange innbyggere i Oslo har som resultat av politiske valg om krav til fjernvarme ikke noe alternativ til fjernvarme for oppvarming og varmtvann. Så lenge fjernvarmeprisen følger strømprisen er dette like dyrt, sier Sofia Rana.

Mener kritikerne har misforstått

Som svar på kritikken, skriver næringsbyråd Victoria Marie Evensen at opposisjonspolitikerne har misforstått forslaget.

– De forstår rett og slett ikke hva debatten dreier seg om. Dette handler ikke om å instruere Hafslund E-CO til å selge rabattert strøm til strømkunder eller at Oslo kommune burde dele ut konsesjonskraft som kommuner som Tokke har tilgang til, sier hun til Avisa Oslo.

Hun mener heller forslaget går ut på å endre rammevilkårene for kraftprodusenter generelt.

– Sette dem i stand til å kunne tilby alle strømkunder som vil, en mulighet til å kjøpe strøm på langsiktige og forutsigbare kontrakter. Utfordringen i dag er at skattereglene ikke åpner for dette på samme måte som for industrien. Dette må regjeringen legge til rette for gjennom endring i skattereglene. Når dette er på plass, forventer jeg at Hafslund E-CO som Norges nest største kraftprodusent tar ansvar og tilbyr de strømkundene som ønsker det en forutsigbar strømpris over tid. Hvordan dette organiseres eller tilbys ligger til selskapet.

Les også

Kjendissalongene