– Det kom kraftig og samstemt applaus da jeg ved åpninga på Oslo Arbeiderpartis representantskapsmøte i ettermiddag sa følgende, sier Oslo Aps leder Frode Jacobsen til Avisa Oslo.

Deretter siterer han sitt eget forslag under gårsdagens møte:

«Jeg foreslår at Oslo Arbeiderparti sender blomster til Hadia og takker for fantastisk innsats som statsråd og at vi er glad hun fortsatt er på Stortinget og for at hun fortsetter som nestleder».

På oppfølgingsspørsmål om uttalelsen ble formelt vedtatt, svarer Jacobsen nei. Avisa Oslo har imidlertid snakket med en rekke sentrale politikere i Oslo Ap, som støtter Hadia Tajik som nestleder. Dette kommer på et tidspunkt der May Britt Lagesen og en rekke Ap ordførere ønsker å vrake Tajik fra det aktuelle vervet etter VGs avsløring om hennes pendlerbolig-bruk.

– Gjort en solid jobb

Mange i Oslo Ap omtaler også den avtroppende arbeids- og inkluderingsministeren i rosende ordelag.

Blant dem er fylkeslagets bystyrefraksjonsleder for miljø og samferdsel Line Oma, som sier seg enig i Jacobsens beskrivelse av reaksjonene i salen etter fylkeslederens uttalelse.

– Jeg tror Hadia Tajik har vært blant de mest produktive og effektive arbeidsministrene Norge har hatt. Hun har gjort en solid jobb, er godt likt og er en person mange enkeltpersoner i Oslo Ap har et godt forhold til. Hun er flink til å se folk, og mange er imponert over hennes dyktighet og personlige egenskaper, sier Oma.

– Så du håper hun fortsetter som nestleder?

– Ja, det håper jeg virkelig. Det er det vi har lagt opp til, sier Line Oma, som ser for seg at Tajik også kan fylle en rekke andre viktige roller for Ap i årene framover.

Varaordføreren takker Tajik

Aps varaordfører Abdullah Alsabeehg var ikke på representantskapsmøtet. Han stiller seg imidlertid bak uttalelsen fra Jacobsen og støtten til Tajik som nestleder.

– Hadia er en politiker som har banet vei. Hun har knust mange glasstak, og jeg vil alltid huske da Hadia var den første med minoritetsbakgrunn som var regjeringssjef under Kongen i statsråd. Det var et stort øyeblikk for alle som er opptatt av mangfold, sier Alsabeehg.

Han understreker følgende:

– Det er absolutt på sin plass å takke Hadia for det hun har gjort som statsråd, og for det videre arbeidet som stortingsrepresentant og nestleder.

Ber Tajik gå av som nestleder

Tajik gikk onsdag av som arbeids- og inkluderingsminister i kjølvannet av VGs avsløring om at hun fikk skattefri pendlerbolig i 2006 til 2010 basert på en leiekontrakt hun aldri benyttet.

Spørsmålet om hvem som skal erstatte Tajik som statsråd. En sentral spekulasjon i Ap-miljøet på Stortinget er at Tajik og nåværende parlamentarisk leder Rigmor Aasrud bytter plass.

Samtidig er det kraftig strid om hvorvidt Tajik skal fortsette som nestleder.

Der Aps partisekretær Kjersti Stenseng og partileder Jonas Gahr Støre har sagt at de har full tillit til Tajik, ber Nord-Trøndelag-stortingsrepresentanten May Britt Lagesen om at Tajik må gå av. Ifølge NRK gjelder har flere Ap-ordførere inntatt Lagesens standpunkt.

– Vi kan ikke ha toppolitikere som ikke kan forholde seg til egne regler, og som prøver å omgå dem bevisst, sa ordfører Erik Skjervagen i Fyresdal kommune onsdag til rikskringkasteren.

Samtidig vil Ingvild Kjerkol, som leder Trøndelag Arbeiderparti, ikke avklare om hun personlig har tillit til Hadia Tajik som nestleder i Ap, men hun sier hun har tillit til Støres vurderinger.

– Spørsmålet om tillit er det landsmøtet som avgjør, for alle oss som sitter i sentralstyret. Partilederen har sagt han har tillit til nestlederen, og jeg har tillit til partilederens vurderinger, sier Kjerkhol i en SMS formidlet til Aftenposten.