Gå til sidens hovedinnhold

Frykter store underskudd: – Med det nye viruset er koronataksameteret vårt i ferd med å løpe løpsk

Finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG) er bekymret for kommunens raskt økende koronakostnader. – Vi trenger forsikringer om at vi faktisk får dekket kostnadene våre. Det har vi ikke fått verken i fjor, så langt i år, eller neste år, sier han til AO.

– Jeg får ordentlig vondt i magen av at jeg ikke vet hvordan regjeringen har tenkt å kompensere kommunen til neste år, sier finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG) til Avisa Oslo.

Etter regjeringens pressekonferanse om nye tiltak fredag, har ikke Oslo kommune blitt bevilget nye kompensasjonsmidler for korona. Finansbyråden vet heller ikke når pengene kommer, forteller han.

Finansbyråden mener uansett at regjeringens planlagte økonomiske bistand til kommunen er altfor lav, og lurer på hvor de har tenkt å skaffe midlene fra.

– Vedum sier at staten skal dekke kommunenes korona-ekstrakostnader, men summene som er satt av til hele landet rekker knapt til å til å dekke Oslos kostnader. Vi trenger forsikringer om at vi faktisk får dekket kostnadene våre. Det har vi ikke fått verken i fjor, så langt i år, eller neste år, sier finansbyråden.

Han understreker at summene som tidligere er blitt skissert av regjeringen «ikke er tilstrekkelig med mindre Oslo får mesteparten av potten alene» – og at det da bare er snakk i 2021.

Les også

Regjeringen innfører nye tiltak for Oslo: Påbud om munnbind, hjemmekontor og bordservering

Etterlyser hvor pengene er

Ifølge finansbyråden hadde Oslo kommune en underdekning på om lag 240 millioner i 2020, og er så langt i år langt unna full kompensasjon i 2021. For neste år er det enda mer usikkert.

Kommunene får store koronautgifter, men regjeringen har ikke satt av penger i statsbudsjettet til dette. Derfor er jeg veldig glad for for finansministerens forsikringer, men vi lurer på hvor pengene faktisk er?

Wilhelmsen tilføyer at Oslo kommune allerede før Omikron ble kjent, forventet en kostnad på 500 millioner til koronahåndtering i første halvår av 2022, og at dette er utenom kollektivtrafikken, som også er hardt rammet.

– Spredning av Omikron- og nye tiltak vil øke kommunenes kostnader ytterligere, understreker han.

Les også

Ingen alvorlig syke etter Omikron-utbrudd i Oslo

Trenger klar og tydelig beskjed

– Hvor mye haster det å få en avklaring på dette fra regjeringen?

– Det som gjør at det haster er at vi får en veldig stor usikkerhet i budsjettet vårt, sier Wilhelmsen.

Han gir trykket på testing, smittesporing og raskere vaksinering, som eksempler på kostbare ekstrautgifter for kommunen nå.

– For ikke å snakke om kostnader for sykefravær og folk som må holde seg hjemme på grunn av symptomer, sier han og fortsetter:

– Det er åpenbart at det kommer til å bli dyrt. Samtidig kan vi ikke la være å etterleve det vi må gjøre for å håndtere korona. Da trenger vi en klar og tydelig beskjed fra regjeringen om at de stiller opp slik Stortinget har sagt, og at det kommer penger til dette.

Slik reagerer oslofolk på nye koronaregler: – Man er lei

Risikerer dramatiske kollektivkutt

Men magefølelsen per i dag er ikke særlig god:

– Basert på at vi ikke ble fullt kompensert i 2020, og heller ikke ligger an til å bli det i 2021, gir det all grunn til å være urolig, når alt vi har å forholde oss til for 2022 er løfter. Med det nye viruset er koronataksameteret vårt i ferd med å løpe løpsk.

– Hvis Oslo kommune ikke blir kompensert, trenger vi å vite det, for da må vi gjøre grep for å håndtere det, sier han.

– Hvilke konsekvenser kan det i så fall få for det fremtidige kommunebudsjettet til Oslo?

– Det vi er helt sikre på er at hvis de ikke stiller opp, blir det kutt i kollektivtilbudet Viken, og deretter Oslo kommune.

– Hvor kan det bli aktuelt å kutte?

– Det må vi nesten komme tilbake til. Men vi risikerer å måtte rasere kollektivtilbudet. Det vil være dramatisk, sier Wilhelmsen.

Avisa Oslo tok mandag kontakt med finansdepartementet klokken 17.20 for å samtidig imøtegåelse. Kommunikasjonssjef Therese Riiser Wålen skriver i en e-post at de ikke har mulighet til å svare ut mandag, men vil prøve å svare tirsdag.

Tirsdag ettermiddag skriver kommunikasjonsenheten at departementet «dessverre ikke kapasitet til å gi et tilsvar på dette tidspunktet».

Negative konsekvenser

Byråd for kultur, idrett og frivillighet Omar Samy Gamal (SV) mener det er klart at konsekvensene av dagens restriksjoner vil ha store negative konsekvenser for kulturlivet i Oslo.

– Billettsalget har stupt og inntektene har stoppet. Samtidig er det slik at selv om kulturnæringen den siste tiden etter gjenåpningen har hatt åpne hus, så er ikke publikum tilbake på et nivå slik vi hadde før pandemien. Det er et betydelig markedsbortfall. Jeg har sagt før at krisa ikke er over for kulturlivet selv om pandemien var på retur. Nå ser vi nye restriksjoner som rammer særlig konsertstedene, sier Gamal.

Han påpeker at for byrådet er det viktig å melde fra hva de ser er behovet og støtte bransjene i byen i sin kontakt med statlige myndigheter.

– Kultur og utelivet er viktige næringer i Oslo og det vil prege byen i lang tid om vi ikke hjelper dem gjennom pandemien. Det er mange arbeidsplasser som allerede har falt bort eller står i fare. Jeg er enig i kulturlivets beskrivelse av at de betaler prisen for å holde oss andre trygge. De statlige ordningene til kulturen har vært nødvendige og må fortsette så lenge vi er i en pandemisituasjon. Det er bra at regjeringen med kulturministeren i spissen nå har varslet at de vil forlenge kompensasjonsordningene for kulturlivet, påpeker byråden.

Tette hullene

Han mener dog at kulturminister Anette Trettebergstuen må justere kompensasjonsordningene for kulturlivet, og tette hullene som gjør at ordningene ikke treffer.

– Abids kompensasjonsordninger var «en fallskjerm full av hull», og mange kulturnæringsaktører falt rett gjennom. Det er viktig at kompensasjonsordningene for kulturlivet ikke bare videreføres, men at «hullene» i kompensasjonsordningene tettes. Anette kan ikke bare videreføre den borgerlige regjeringens kompensasjonsordning som traff altfor dårlig. Viktigst er det at kulturministeren hører på kulturlivets innspill til kompensasjonsordning. Her er det jeg mener kulturdepartementet få på plass i den kommende kompensasjonsordningen.

Les også

Raymonds julebord ble avlyst – men oppfordrer alle andre til å delta om de kan

Les også

Dette skiller Oslo nå fra da det så som mørkest ut: – En helt annen situasjon

Les også

Må avlyse ungdomscup for 500 unge: – Et ekstra slag i trynet for veldig mange ungdommer

Les også

Utelivsbransjen raser mot kompensasjonsordninger: – Et spill for galleriet

Les også

FHI varsler ny risikovurdering av omikron

Rockefeller-eier tapte millioner i omsetning: – Nå må staten på banen

Kommentarer til denne saken