Gå til sidens hovedinnhold

Frykter at Osloskolen må gi penger til småskoler: – Det bekymrer meg

Mathilde Tybring-Gjedde mener Osloskolen blir nedprioritert av den nye regjeringa. Senterpartiet påpeker at de foreslo å gi Oslo mer penger enn Høyre i sitt alternative statsbudsjett.

I midten av oktober la Arbeiderpartiet og Senterpartiet fram Hurdalsplattformen. Her brukte de over 80 sider på å forklare målene sine for de fire neste årene.

De ønsker blant annet å endre inntakssystemet til skolene, slik at alle skoler er sikret et grunntilskudd på 500.000 kroner. Tanken er at det skal bli mer lønnsomt for kommunene å opprettholde en desentralisert skolestruktur. I praksis betyr dette en omfordeling av 1,2 milliarder kroner.

Men ikke alle har slukt ordene med begeistring. Stortingsrepresentant Mathilde Tybring-Gjedde (H) er bekymret for hvordan dette vil påvirke Osloskolen.

– Hver skole får en halv million kroner uansett om de har 10 elever eller 800. Det betyr i realiteten at Osloskolen og andre skoler i byer med tøffe levekårsutfordringer må gi fra seg penger til skoler i mindre kommuner, hevder Mathilde Tybring-Gjedde.

**Les svaret til Senterpartiet lenger nede i saken**

– Det er snakk om et grunntilskudd. Hvordan vet du at skolene ikke får mer penger fra andre potter?

– Skolene kan få penger av kommunene på andre måter enn gjennom inntektssystemet. Det vil jo også være andre indikatorer som går på antall barn, håper jeg i hvert fall. Men det endrer ikke faktumet at de har en pott med penger og omfordeler det slik at mindre kommuner med færre elever spredt utover flere skoler, får mer enn i dag, svarer Tybring-Gjedde.

Dyre tiltak i distriktene

Høyre-politikeren opplever at Oslo generelt blir nedprioritert til fordel for distriktene.

Hun peker blant annet på at Hurdalsplattformen foreslår å gjenopprette polititjenestesteder og at Høyskolen på Nesna opprettholdes.

– De mest konkrete dyre løftene er bundet opp til alt annet enn satsing på storbyene. De har brødtekst og hovedpunkter hvor de skriver styrke eller sikre, men det er ikke konkret. De store pengene i denne plattformen låses fast til tiltak som ikke kommer barn og unge i Oslo til gode. Det bekymrer meg, sier Tybring-Gjedde og påpeker at det under overskriften «En bedre distriktspolitikk» er det 552 ord, men det under overskriften «Bypolitikk» er det 188 ord.

Sp foreslo å gi Oslo mer penger enn Høyre

Bystyregruppeleder for Oslo Senterparti, Morten Edvardsen, svarer ikke direkte på spørsmålet om storskolene kommer til å få mindre penger å rutte med. Han sier at de fortsatt jobber med budsjettet.

− Høyre har gitt store skatteletter til de som har mest i samfunnet, det er en kurs vi skal snu. Vi har derfor mer penger å bruke på å forbedre skolen og å løfte de som har minst. Det har vi vist tydelig i våre alternative statsbudsjett. Oslo fikk mer penger i vårt alternative statsbudsjett for 2021, enn Høyre ga. At Høyre har oversett distriktene gjennom åtte år betyr ikke at Senterpartiet kommer til å overse Oslo, sier Edvardsen.

(Saken fortsetter under bildet)

Han påpeker at de har foreslått å redusere maksprisen i barnehager, innføre gratis AKS/SFO og å gjøre Oslofjorden renere.

− I tillegg har Oslo store utfordringer med å finansiere store kollektivprosjekt. Den nye regjeringa skal øke den statlige finansieringa til 70 prosent, noe Tybring-Gjedde burde juble for, sier Edvardsen.

Vil øke politinærværet i Oslo

Han sier at de også vil øke bevilgningene til områdesatsingene, gi gratis psykisk helsehjelp til de under 25 år og gi flere et gratis og billigere tannhelsetilbud.

− Vi har et kriminalitetsproblem i Oslo, som Sps Emilie Enger Mehl skal ta tak i, blant annet gjennom mer tilstedeværende politi i nærmiljøene i Oslo, ta opp kampen mot organisert kriminalitet og gjenger, og vi skal få på plass et Exit-program for å få personer som soner for gjengkriminalitet og ekstremisme til å bryte ut av disse miljøene, sier Edvardsen og fortsetter:

− Jeg registrerer at Tybring-Gjedde er redd og bekymrer seg over vedtak regjeringen ikke har gjort. Hun burde heller jobbe sammen med regjeringspartiene for å sikre flertall for saker som er viktige for hverdagen til Oslofolk og å heve levekårene for alle som bor her.

Kommentarer til denne saken