Gå til sidens hovedinnhold

Frykter at 16-åring «begår terrorhandlinger» dersom han løslates

Selv ikke etter en langvarig rettssak, skal 16-åringen ha endret sitt sin på terror eller blitt avradikalisert.

Påtalemyndigheten mener at den 16 år gamle gutten gjorde forberedelser til terroranslag fra familiens leilighet på Lindeberg. Her skal han ha sverget troskap for Den islamske staten (IS), deltatt i krypterte islamistchatter, lastet ned bombemanualer og oppskrifter på gift.

I begynnelsen av juni ble rettssaken mot ham avsluttet i Oslo tingrett. Her ba statsadvokat Marit Formo om at han dømmes til fengsel i åtte år.

Nye uker i varetekt

Selv bedyrer gutten sin uskyld og nylig krevde han seg løslatt fra varetekt. Det fikk han imidlertid ikke Oslo tingrett med på. Tvert imot mener retten at det foreligger både unndragelses- og gjentakelsesfare.

«Etter rettens syn er fengsling også påkrevd for å hindre at NN (16-åringens navn, journ.anm.) på nytt begårterrorhandlinger av lignende karakter som de han nå er tiltalt for», heter det i en kjennelse som ble avsagt torsdag.

Les også

Terrortiltalt 16-åring hadde profilbilde av Arfan Bhatti på chatteappen Telegram

Videre finner retten at 16-åringen verken har endret sitt syn på terror eller fremstår som avradikalisert.

Dermed konkluderer de med at det er riktig å holde ham i varetekt i nye to uker, til tross for hans unge alder og at det er belastende for ham å sitte fengslet.

«Vurdert opp mot unndragelses- og gjentakelsesfaren, samt sakens svært alvorlige karakter, finner retten at videre varetekt av NN ikke er et uforholdsmessig inngrep selv om han kun er 16 år», står det i kjennelsen fra retten.

Hyllet Bagdad-angrep

Den 16 år gamle gutten, som opprinnelig er fra Syria, ble pågrepet hjemme på Lindeberg 4. februar. Bakgrunnen var at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hadde mottatt det som ble omtalt som «foruroligende opplysninger».

Kun kort forut hadde han hyllet et terrorangrep mot et marked i Bagdad i Irak, som kostet 32 mennesker livet. I forbindelse med pågripelsen ble det gjort en rekke elektroniske og fysiske beslag, blant annet en beholder med det som skal ha vært et forsøk på å lage nikotingift.

Dom om to uker

Det har ikke lyktes for Avisa Oslo å få en kommentar fra 16-åringens forsvarer, advokat Andreas Berg Fevang, fredag formiddag.

Overfor Nettavisen har han tidligere uttalt at hans klient er et barn som ikke hadde til hensikt å gjennomføre noen terrorhandlinger.

– Tiltalte har forklart at han hadde kontakt med en voksenperson som utøvet press og påvirket han til å forsøke å lage nikotingift. Han har videre forklart at han visste han ikke ville lykkes med å lage gift da han begynte tilvirkingen, og at han aldri har hatt til hensikt å skade noen, sa Fevang til Nettavisen i forbindelse med at giftbeslaget var et tema i rettssaken.

Dom i saken er ventet 2. juli.

Les også

16-åring hyllet terrorangrep hvor 32 personer ble drept kort tid før han ble pågrepet i Oslo

Kommentarer til denne saken