(Oslodebatten)

For en uke siden ble det kjent at Arbeiderpartiets Masud Gharahkhani skulle bli valgt til stortingspresident og ta over posten til Eva Kristin Hansen.

I ettertid har det skjedd en del, og det med et helt annet fokus som jeg med hånda på hjertet må si gjør at jeg nå nærmest vegrer meg for å fortelle noen at jeg er norsk-iraner selv, og elsker julemat og alt som har med jula å gjøre. For det er jo ikke nok i seg selv for å bli godt nok integrert i dette landet, har jeg nå fått et klart inntrykk av.

Rasistiske kommentarer

Og det tynger meg skikkelig, skal jeg være helt ærlig. Spesielt med friskt i minnet en nylig panelsamtale med tidligere nyhetsanker og journalist Mah-Rukh Ali, om innvandring og arbeidsliv den 19. november. Der ble et viktig spørsmål tatt opp: Hvorfor mange innvandrere og andre med minoritetsbakgrunn kommer inn i arbeidslivet, men ikke så lett opp?

En slik ubehagelig og unødvendig reaksjon som møtte Masud fra noen av våre landsmenn kan kanskje være en av forklaringene på nettopp hvorfor denne gruppen ikke klarer å klatre like mye på karrierestigen. Når Norges tredje mektigste mottar rasistiske kommentarer, kan vi bare tenke oss hvor mye mer av slik hets som finnes der ute.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

For dessverre er negative stereotypier, rasisme, diskriminering, mobbing og motarbeiding en av mange kjente barrierer som rår i arbeidslivet i Norge, og som vi aktivt må jobbe for å slå hardt ned på og få bukt med. I verste fall fratar det mennesker med annen etnisk bakgrunn muligheten til å jobbe.

En folkevalgt som truer norske verdier

Å angripe Masud ved å slenge ut stygge, urimelige påstander på nett og si at hans bakgrunn vil true norske verdier, er uhørt. Det hører virkelig ikke hjemme i et demokratisk og mangfoldig samfunn som Norge. I stedet skulle han bli ønsket høflig velkommen som den folkevalgte, hardtarbeidende og engasjerende politikeren han virker å være, akkurat som alle de andre før han har fått bekreftelse på og æren av. Han kan fint få holde seg i Stortinget, men litt lenger opp, det hører ikke hjemme i Norge, ifølge noen.

Bare så det er sagt, har jeg hverken noen bestemt agenda eller et ønske om å forsvare Gharahkhanis politiske ståsted. Jeg skriver bare som Shima, en stolt norsk-iraner som er født og oppvokst i Norge, akkurat som Masud. Og jo: Jeg er forresten også blodfan av jula og medisterkaker, men ikke ribbe dessverre.

Liker du ribbe er du godt integrert!

Som en kommentar på all hetsen han mottok i etterkant av innstillingen som stortingspresident gikk Masud raskt ut og forklarte at han er rå på å lage ribbe og at det blir julefeiring.

Det er så fryktelig feil at vi i Norge i 2021 skal måtte høre vår nyinnsatte stortingspresident trenge å fortelle hvordan han er godt integrert i et land ved å snakke om sine ribbeferdigheter.

For han skal ikke behøve å måtte forsvare den oppgaven han er blitt tildelt av en folkevalgt valgkomite ved å fortelle hvor godt integrert han og familien er blitt, slik jeg og mange med hans bakgrunn kanskje fikk et inntrykk av i talen han holdt før innsettelsen. Det som skulle vært en viktig og stolt dag for ham og foreldrene hans, som har jobbet seg opp og fram i dette landet, ble i stedet snudd til å handle om så mye annet. At Masud skulle true de norske verdiene og ribbestekingen, å fysj å fysj!

Har vi glemt at et par hundre tusen nordmenn spiser Grandiosa på julaften?

Jeg tror nok jeg kan trygt si at mange som meg med minoritetsbakgrunn og foreldre fra andre land enn Norge, i tillegg til de fleste i Norge, vil si seg enige i at dette skulle aldri burde skjedd. I stedet for å påpeke helt ubetydelige sider ved et menneske på grunn av uvitenhet og fordommer, burde vi heller snakke om at han inntar en viktig posisjon som ikke alle kan gjøre seg fortjent til.

Mariusgenser under Stortingets spørretime?

Ikke er Masud bare glad i politikk og ribbe. Han har jo sagt han elsker alt som har med jula å gjøre. Jeg håper bare at han ikke føler et behov for å ta en «Toska» og stille i mariusgenser når han skal innlede sin første spørretime på Stortinget.

Kanskje kan vi og sette i gang enda en etterforskning på Stortinget, men nå av hvem som spiser hva til jul på Stortinget? Da er vi i det minste noe rettferdige overfor Masud og alle oss andre som faktisk feirer jul, og som vi ikke må glemme var tidligere en hedensk fest som ble holdt i flere kulturer før kristendommen kom til Norge.

Masud Gharahkhani: Du står for mye mer enn bare ribbe og andre juleverdier for oss nordmenn, og det vet du så godt. Jeg støtter deg i kampen mot den norskelskende ribbeinkvisisjonen vår!

Les flere debattinnlegg og følg Avisa Oslos nye debattside OsloDebatten

Les også

For 13 år siden giftet jeg meg med en fra Pakistan. Kan det gå bra?  

Les også

En trist rusmisbruker går til sengs i kveld. Hver dag må vi gjøre ting vi ikke liker for å overleve

Les også

Er dagens Oslo rigget til «å leve med covid-19»? Det aner vi ikke nå

Les også

– Korona-trusselen vil fortsette å farge livene våre på svært negative måter