– En flertallsregjering bestående av Frp, Sp og Høyre ville vært styringsdyktig og hatt en god politikk for både by og land.

Det sier Oslo Frps førstekandidat Christian Tybring-Gjedde til Avisa Oslo.

Han innser at Sp har gått langt i å binde seg til Arbeiderpartiet og venstresiden foran høstens stortingsvalg, men mener likevel at Sp rent realpolitisk hadde hatt mye å vinne på å gå motsatt vei. Konkret peker han blant annet på:

  • Innvandringspolitikk.
  • Skatte- og avgiftslettelser.
  • Klimapolitikk.
  • Forsvarspolitikk.
  • En beredskapspolitikk der Norge produserer varene selv.

– Ville vært en solid regjering

– Og vi kunne satt Norge først, som Vedum snakker om inn og utpust. Det ville vært en solid regjering der Sp blir trukket mot venstre og må krangle om mange saker de kommer til å slite med å løse, sier Tybring-Gjedde.

Frps mangeårige stortingspolitiker mener at plattformen han skisserer ville vært enklere enn den Sp ønsker å binde seg til.

Helt uavhengig av om SV faktisk blir en del av en eventuell rødgrønn regjering etter høstens valg, spår Tybring-Gjedde at Arbeiderpartiet kommer til å lene seg mot SV for å skaffe flertall for politikk Sp i realiteten ikke er enige i.

– Jeg tror de kommer til å gå i fella vi delvis gikk i, sier Tybring-Gjedde med henvisning til Frps periode som regjeringsparti sammen med Høyre, Venstre og KrF.

Advarer Sp mot å svelge kameler

– Når man er tydelig på sine standpunkter, men ender opp med lage kompromisser på politikk som er viktige for velgerne, hjelper det ikke med gjennomslag på andre saker. Sp kommer til å måtte svelge mange kameler, fortsetter Tybring-Gjedde, som eksempelvis viser til at Ap og Sps forhold til internasjonalt samarbeid og EØS-avtalen ikke kommer til å bestå.

Om Sp heller hadde samarbeidet med Frp, kunne de fått til innstramminger Sp ønsker seg innen dette feltet, mener Frp-eren. Det samme gjelder

– Regjeringsplattformen ville vært enklere og ikke like politisk krevende. Husk at Sp tradisjonelt ikke er et sosialistisk parti, men et borgerlig parti, sier Christian Tybring-Gjedde om partiet, som tidligere har vært en del av en rekke borgerlige regjeringer.

– Ikke smigrende i det hele tatt

Parlamentarisk leder i Senterpartiet og stortingsrepresentant Marit Arnstad er tydelig på hva hun synes om frieriet fra Frps førstekandidat i hovedstaden.

– Er det smigrende at Christian Tybring-Gjedde kommer med dette frieriet til Sp?

– Nei. Det er ikke smigrende i det hele tatt. Det er bare en helt uaktuell problemstilling. Vi har vært i opposisjon til Høyre og Frp i åtte år, og ønsker oss et alternativ til de i regjering, sier hun.

Arnstad er sterkt uenig i at Frp har sammenfallende interesser som skulle tilsi et godt regjeringssamarbeid.

– Jeg tror dette er et litt desperat forsøk fra Frp på å prøve å gjøre seg aktuelle, men realiteten er at Frp og Høyre har sentralisert det som kan sentraliseres, deriblant politiet. De har heller ikke løftet en finger for å bidra til bedre mat- eller helseberedskap i Norge, og de har gitt skattelette til dem som har mest fra før, og avgiftsøkning til folk flest, slår hun fast, og legger til:

– Ingen av disse tingene er ting Senterpartiet ønsker seg. Vi ønsker en kursendring.

– På meningsmålingene ligger jo både SV, Rødt og MDG an til å få ganske betydelig oppslutning, mens Senterpartiet helst vil regjere med kun Arbeiderpartiet. Dere er ikke redde for at dette skal påvirke Arbeiderpartiet, og slå dårlig ut for dere?

– Nei, det er riktig at alternativet vi foretrekker er en regjering bestående av Arbeiderpartiet og Senterpartiet, men vi kan vi ikke begynne å spekulere i hvem som blir avhengige av hvem etter valget. Vi håper at flest mulig vil stemme på oss, slik at det blir grunnlag for en sterk Senterpartiet og Arbeiderpartiet-regjering.