(Oslodebatten)

Denne teksten er en oppdatert versjon av appellen Maria Zähler holdt på markeringen mot SIAN på Tøyen 2. april.

Oslo Frp og jeg markerer vår motstand mot SIAN, men også vår kjærlighet til Oslo og våre medborgere.

Det er legitimt å kritisere religioner, inkludert islam. Men vi er også veldig glade for å stå her sammen med dere andre, og markere mot den forsøplingen av religionskritikk SIAN representerer med sin rasisme.

SIAN har konstatert mange ganger at de ikke anser at det finnes moderate, sekulære muslimer. Folk som kaller seg muslimer, eller har muslimsk bakgrunn er problemer, så og si uansett hva de måtte mene, i SIANs verden.

Vi snakker om en organisasjon hvor en av de mest kjente «profilene» stod midt i Oslo og skrek til TV2-journalist Kadafi Zaman, og spurte ham om hva han gjør i landet her, og hvorfor «folk som ham» skal ha høye stillinger og være journalister. Beskjeden var tydelig: Folk som ham hører ikke hjemme her.

Det er mye annet å ta av når det gjelder grums fra SIAN. Alt fra kommentarer på Facebook om at vi er «tryggere med Breivik enn med muslimen», til at mediefolk får høre at de ikke fortjener å leve.

Det er så stygt og usaklig at det er vanskelig å finne ord for å beskrive det.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Formuleringer jeg angrer dypt på

Jeg vil understreke at dette ikke er en appell mot islamkritikk, fordi det er noe SIANs tilhengere hele tiden hevder: At vi som er kritiske til SIAN støtter fundamentalistisk islam. Det er løgnen de selger.

Jeg har selv kritisert islam, noen ganger med formuleringer jeg i dag synes er dårlige. For eksempel har jeg i 2017 referert til ikke-vestlig innvandring som en «kreftsvulst», og jeg har uttalt at «muslimer er rasistiske mot norske jenter». Rundt samme tid skrev jeg også at «multikulturalisme er kreft.» Det er selvfølgelig noe ganske annet enn en edruelig og saklig politisk kritikk vi snakker om her.

Jeg har lenge tenkt at dette var skadelige uttalelser som bidro til stigmatisering av folk. Jeg angrer dypt på dette, og jeg beklager oppriktig til alle de som har følt seg støtt av det.

Det er viktig å kunne granske seg selv. Mens jeg har utviklet meg og blitt en bedre religionskritiker, så har jeg samtidig sett hvor destruktive SIAN er, og hvor mye de ødelegger debatten.

Å stemple alle som måtte kalle seg muslimer som «uintegrerbare» og «barbarer» er dehumaniserende retorikk – og det må vi ta kraftig avstand fra. Det tar oppmerksomheten vekk fra seriøse diskusjoner om religion og sosial kontroll.

Folk blir først og fremst mer utrygge av det. Vi har sett hva denne typen demonisering gjør. Vi har sett at den tar liv. Når vi møter ytringene SIAN kommer med, må vi ta standpunkt, og vi må trekke opp grenser.

Ikke hold kjeft når noen blir fortalt at de ikke hører hjemme i Norge

Personlig tror jeg her at FrP og andre aktører på høyresiden fremover kan spille en viktig rolle når det kommer til å markere disse grensene. Her har vi en mulighet, og også et ansvar, for å bidra til å bygge flere broer mellom norske borgere. Det mener jeg fordi vi i Frp kan nå ut til et litt annet segment av befolkningen enn for eksempel SV. Og det er også litt derfor vi er her i dag.

Vi skal alltid være på vakt mot religiøs undertrykkelse og sosial kontroll, men vi skal heller ikke holde kjeft når noen blir fortalt at de ikke hører hjemme i Norge, bare fordi de tror på den ene eller den andre guden.

Alle vi som skal bo i dette landet er i samme båt. Og derfor må vi si i fra når folk tråkker over grensene for hva som er greit å si til, og om våre medborgere.

Les flere debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos nye debattside Oslodebatten

Les også

«På lørdag kommer noen som ønsker å kaste meg ut av Norge»

Les også

Angrepet på vaktene er avskyelig. Hva sier eksperter på ytringsfrihet nå?

Les også

De vil bare ha oss vekk fra Grønland. Vekk fra akkurat der de bor

Les også

Parken er ikke lenger barnas. De rusavhengige har okkupert den