–Jeg tenker det er jævlig trist, først og fremst. Det er ekstremt kjipt at kvinner går ut og sier at «Dette er kvinnehelse. Dette er det vi er gode for, utseende, og ikke noe annet»

Det sier Solveig Hagen Strand (22) fra Kvinnegruppa Ottar til Avisa Oslo.

Mandag ettermiddag, på det som etter planen skulle være åpningsdagen til den nye skjønnhetsklinikken Nomi, demonstrerer Kvinnefronten og Kvinnegruppa Ottar utenfor lokalet i Frognerveien «mot åpningen av enda en klinikk som tjener penger på kroppspress og kvinners dårlige psykiske helse», skriver arrangørene Kvinnefronten og Kvinnegruppa Ottar i en pressemelding om demonstrasjonen.

Mot skjønnhetsklinikker

– Denne aksjonen retter seg ikke kun mot Nomi, men mot alle skjønnhetsklinikker i Oslo som tilbyr ikke-medisinsk kosmetisk kirurgi, understreker Selma Flo-Munch (21) fra Kvinnefronten.

Flo-Munch og Strand er blant de syv oppmøtte mandag. Lokalene til den mye omtalte skjønnhetsklinikken, som skapte rabalder da den ble annonsert som en klinikk for kvinnehelse tidligere i høst.

Flere forbipasserende stopper opp og kommer med positive tilbakemeldinger til aksjonistene underveis.

Skjønnhetsklinikken Nomi Oslo fikk mye oppmerksomhet forrige måned, da det ble kjent at Pia Tjelta, Synnøve Skarbø og Vanessa Rudjord var med på eiersiden. Nyheten førte videre til stor debatt rundt behandlingstilbud som innebærer å fikse på utseendet.

Temaet ble spesielt aktuelt etter at Rudjord, Skarbø og Tjelta brukte ordet kvinnehelse i forbindelse med lanseringen av salongen. Kjendistrioen har beklaget ordbruken og trukket seg ut av samarbeidet etter kritikken.

– Først og fremst påvirker det unge jenter og kvinner i veldig stor grad. Det påvirker oss ekstremt negativt. Vi blir eksponert for dette i media og når vi går forbi disse skjønnhetsklinikkene. Det er reklamer for dem overalt.

Mener kvinner kastes under bussen

Selv om de tre kjendisene trakk seg på at klinikken hadde noe med kvinnehelse å gjøre, mener fremdeles aksjonistene det er en usympatisk bruk av begrepet.

– De slenger alle damene som lider av ekte kvinnesykdommer, som endometriose, under bussen, sier Flo-Munch.

Hun får støtte av medaksjonist Hagen Strand.

– Jeg tenker det er jævlig trist, først og fremst. Det er ekstremt kjipt at kvinner går ut og sier at «Dette er kvinnehelse. Dette er det vi er gode for, utseende, og ikke noe annet».

SE OVERSIKTEN: Nesten halvparten av alle Botox-klinikker ligger i bydel Frogner

Nomi Oslo har mandag kveld hittil ikke besvart Avisa Oslos henvendelse.