Gå til sidens hovedinnhold

Frikjent etter skyting på åpen gate: – Ekstremt lettet

Skyteepisoden på Grünerløkka ble fanget på overvåkingskamera, men bildene var for dårlige til å identifisere de involverte.

I forrige uke møtte to 22 år gamle menn i Oslo tingrett, tiltalt etter en skyteepisode i Fossveien på Grünerløkka 28. november i fjor.

Ifølge påtalemyndigheten løsnet den ene mannen minst to skudd på gata, der ett av dem gikk gjennom et vindu og inn i leiligheten til en tilfeldig kvinne.

Kvinnen slapp fra det hele uten fysiske skader.

Den andre mannen skal ha medvirket til grov, ulovlig befatning med skytevåpen ved å ha kjørt den medtiltalte 22-åringen fra stedet.

Les også

Politiet: Kriminelle gjorde opp på åpen gate – tilfeldig leilighet truffet av skudd

Prosjektil i veggen

Mannen som av politiet var pekt ut som skytteren, har hele tiden nektet for det. Han erkjente heller ikke straffskyld i rettssaken.

Aktor i saken, politiadvokat Joacim Paulsen, la på sin side ned påstand om fengselsstraff i ett år og ni måneder.

Om skyteepisoden fremkom det i retten at politiet fikk melding om hendelsen klokken 20.38 på kvelden. De rykket ut til stedet, der de fant et kulehull i vinduet til kvinnens leilighet og et prosjektil sittende fast i veggen.

På gata utenfor ble det funnet to ni millimeter patroner og en tomhylse.


Vitner har forklart at det var en tildragelse mellom flere personer, som resulterte i at det ble avfyrt to til tre skudd.

Politiet fant også hasjplater i nærheten av åstedet, samt en airpod-ørepropp der en DNA-profil matchet den hovedtiltalte 22-åringen. Da han ble pågrepet senere samme kveld, var han også i besittelse av hasjplater som var identiske med dem som ble funnet på stedet.

Han har erkjent at han var på stedet, men har altså nektet for å ha løsnet skudd.

Fanget på overvåkingsvideo

Bilder fra overvåkingskameraer på Kunsthøgskolen i Oslo like ved, viser to personer i håndgemeng om lag seks sekunder etter skuddet. En person holder det som kan være et skytevåpen i hånden. Ved et par anledninger peker vedkommende det mot den andre personen, før en tredje person kommer til stedet i bil.

Retten mener at også denne personen var bevæpnet. Det hele ender med at de to mennene forsvinner fra stedet i bilen, mens tredjemann trekker seg unna.

Samtidig finner ikke retten det mulig å fastslå identiteten til personen som løsnet skuddet, fordi overvåkingsbildene er for dårlige. Rettens flertall konkluderer dermed at 22-åringen må frifinnes.

– Han er ekstremt glad for å bli trodd. Han har hele tiden nektet straffskyld for forholdet, og har følt at politiet ikke har trodd på ham. Det er mye av grunnen til at han ikke har ønsket å stille i avhør, sier mannens forsvarer, advokat Usama Ahmad.

– Ut fra den bevisførselen som er ført i saken, mener vi helt klart at man ikke kan legge noe annet til grunn enn at han har vært til stede. Det er ikke nok til domfellelse, legger Ahmad til.

Les også

Ble domfelt for kidnapping av 14-åring – tiltalt for drapsforsøk i sentrum

Må betale oppreisning

For mannen som var tiltalt for medvirkning, ender saken i domfellelse. Til tross for at retten ikke har lyktes med å identifisere skytteren, legger de til grunn at den tiltalte mannen kjørte bilen som forlot stedet etter skytingen.

Den hovedtiltalte 22-åringen var også tiltalt for narkobesittelse i form av om lag 265 gram hasj, samt for å ha båret kniv på offentlig sted. Det har han erkjent straffskyld for og dømmes til fengsel i 90 dager. I diskusjonen om straffeutmåling fremkommer det at han også tidligere er domfelt for både narkokriminalitet og ulovlig befatning med våpen.

Til tross for at han er frikjent for skytingen, må han betale 20.000 kroner i oppreisning til kvinnen som bodde i leiligheten som ble beskutt.

Årsaken til det er at bevisbyrden ikke er like streng i sivile spørsmål som oppreisning og erstatning, som det er i straffesaker.

Den andre 22-åringen dømmes til fengsel i 120 dager for medvirkning.

Les også

Her har 23-åringen akkurat skutt mot en forbipasserende bil: – Ville ikke bli tatt med buksa nede

Kommentarer til denne saken