Like etter klokken 09.30 på morgenen 22. mai slo ranerne til på Helsfyr. Tre menn tok seg inn på Etterstad postkontor, der de skal ha truet to ansatte med en pistol eller en pistoletterligning.

De ansatte ble påført håndjern, før ransmennene forsvant fra stedet i bil med et mindre pengebeløp i ransutbytte.

Halvannen uke senere er fremdeles ingen pågrepet i saken. I den forbindelse har politiet nå frigjort en ny overvåkingsvideo som viser ranet.

Basketak i lokalet

I videoen, som først ble publisert av TV 2 på «Åsted Norge», ser man en av ranerne ta seg inn som førstemann på postkontoret.

Ifølge politiet det deretter et basketak mellom raneren og en ansatt, før ytterligere to ranere også kommer seg inn i lokalene.

Den nylig frigitte overvåkingsvideoen viser også de tre ransmennene forlate åstedet. Særlig en av dem har fanget politiets oppmerksomhet, da han tydeligvis har vanskeligheter med å gå normalt.

– Det er litt spesielt at han er med på ranet i det hele tatt. Av en eller annen grunn har han problemer med å gå. Det gjør at han ikke fremstår som en spesielt stor ressurs med tanke på gjennomføringen av dette ranet, sier Kenneth Wilberg, leder for Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo-politiet.

– En viss form for planlegging

Mannens spesielle ganglag gjør at politiet håper at noen kan kjenne ham igjen.

– Vi antar at det finnes folk som har sett ham gå og kan tipse oss, men det spørs hvem han henger sammen med. Det kan være at mange vet hvem han er, men det er ikke sikker at de vil ringe politiet av den grunn, sier Wilberg.

– Hva sier det politiet at mannen deltar i ranet?

– Selv om det er en viss form for planlegging inne i bildet, fremstår ikke dette som et profesjonelt gjennomført ran, sier Wilberg.

Han viser til at de fleste er kjent med at det kun oppbevares mindre pengebeløp ved norske postkontorer. Utbyttet fra Helsfyr-ranet var også lite, selv om ikke politiet har ønsket å gå nærmere inn på det.

– Det kan være at disse folkene brev kriminalitet i sin ungdom og at dette er en oppfølger, men det blir bare spekulasjoner, sier Wilberg.

Politiet anslår at minst en av ransmennene er over 50 år gammel. Samtlige er vurdert til å være godt voksne.

Har fått en rekke tips

Ranslaget forsvinner fra stedet i det politiet mener er en metallicsvart Nissan Note 2015-modell med stjålne skilter. Deretter kjører trolig bilen østover, med siste sikre observasjon på E6 ved Alnabru.

Hvor mennene kan befinne seg i dag, har ikke politiet noen klar formening om.

– De kan være hvor som helst. Dersom dette er gjerningsmenn som har en tilknytning til Norge i form av for eksempel jobb, kan det hende at de fortsatt er her. Om dette var det siste de skulle gjøre før de forlot Norge, er de nok ute av landet. Da er det nærliggende å tro at de har kjørt til Sverige, sier Wilberg.

Etterstad-ranet har vært tema på to episoder av «Åsted Norge» – først i forrige uke, deretter denne uka. Det resulterte i henholdsvis 30–40 og om lag ti nye tips til politiet, forteller Wilberg.

– De siste tipsene kom etter at vi var på «Åsted Norge» mandag. Vi jobber med dette nå, men det er for tidlig å si noe mer om innholdet i dem, sier han.

  • Har du tips eller opplysninger i saken? Da kan du kontakte politiet på telefon 02800 eller på tips.politiet.no/oslo.